Zaklatás nélkül szabad csak ajánlásokat gyűjteni

IMG 20180220 155251
2018.02.22. 05:44 Módosítva: 2018.02.22. 08:47

Közeleg az április 8-ai parlamenti választás, az MTI összegyűjtött néhány fontos háttér információt az ajánlásokról:

  • Zaklatás nélkül gyűjthetnek csak ajánlásokat az induló pártok, illetve jelöltek, nem kérhetik a választók ajánlását munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint tömegközlekedési járműveken. (A 106 országgyűlési egyéni választókerületben csak az a jelölt indulhat, aki összegyűjtött 500 érvényes ajánlást.)
  • Nem kell a jelöltek által leadott összes ajánlást ellenőriznie a választási irodáknak, ha bizonyossá vált, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltté váláshoz szükséges minimumot.
  • A választópolgárok csak a lakóhelyüknek megfelelő egyéni választókerületben induló jelöltekre adhatnak le érvényes ajánlást, egyébként az ajánlás érvénytelen. Figyelni kell arra, hogy a fővárosi kerületek nem esnek egybe az országgyűlési egyéni választókerületekkel. 
  • Az országgyűlési választáson azok a 17 éves fiatalok is ajánlhatnak egyéni választókerületi jelölteket, akik az általuk támogatott jelölt ajánlóíveinek leadásáig nagykorúvá válnak. A jelöltajánlás, vagyis az ajánlások leadásának határideje március 5-e 16 óra.

Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán. Csatlakozzon!