350 milliárdos többlet 2001-re

2000.05.30. 18:28
Varga Mihály pénzügyminisztériumi államtitkár szerint legfeljebb hat százalékos infláció mellé majd hatszázalékos gazdasági növekedés társul 2001-ben. A 350 milliárdos többletbevétel azonban nem kerül automatikusan a minisztériumokhoz, hanem ebből csökkentik például a tb-járulék mértékét, bevezetik a nagycsaládosok hárommillió forintig terjedő adómentességét, növelik a nyugdíjakat és duplájára emelik a minimálbért, vagyis a többlet a hangulatjavító intézkedésekre megy el.
Varga Mihály államtitkár
350 milliárdos többletbevétel
Négy-hat százalék közötti inflációt prognosztizál a Pénzügyminisztérium 2001-re, ami mellé 5,5-6 százalékos gazdasági növekedést várnak - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi ülésén tartott előadásában Varga Mihály politikai államtitkár.

A növekedés körülbelül 350 milliárd forintos többletbevételt eredményez, ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyivel több pénzhez jutnának az egyes tárcák. A kormány ugyanis csökkenteni kívánja például a társadalombiztosítási járulékot, ami a jelenlegi 33 százalékról jövőre 30 százalékra csökkenne, 2002-ben pedig 27 százalékosra. A három százalékpontos csökkentés eleve 100 milliárdos bevétel kiesést eredményez a tb számára.

A hét és fél százalékos nyugdíjemelés 84 milliárd forintot emészthet fel, míg a bérek ugyanilyen arányú emelése 54 milliárd forintba kerül majd. Húszmilliárddal többet kell a honvédelmi kiadásokra fordítani és az agrárágazatnak is 15 milliárddal több pénzt kell adni. 34 milliárd forintba kerülhet a nagycsaládosok hárommillió forintig terjedő adómentessége.

Az elkövetkezendő két évben biztos, hogy nem változnak az adózás szabályai, és a három kulcsos ÁFA-rendszerhez sem nyúl hozzá a kormány.

Varga Mihály szerint az év hátralévő részében csökkenni fog az első negyedévihez képest az infláció, ami március végéig 9,2 százalékos volt, így nem zárta ki annak lehetőségét, hogy decemberre a várakozásoknak megfelelően alakul a pénzromlás mértéke.

A politikus szerint a következő évek fontos eleme lesz a Széchenyi terv is. Ennek keretében jelentős összeget fordítanak új utak építésére, támogatják az idegenforgalmi beruházásokat és új lakások építését. Varga Mihály jelezte: jelenleg az alkudozások fázisában van a következő két év költségvetés-tervezete, de úgy tűnik, június végére a kormány asztalára kerülhet a végleges változat.