Gerzson
-3 °C
2 °C

Lemondott Várhegyi, miután a bíróság bűnösnek találta

2001.11.09. 12:48
Lemondott Várhegyi Attila a kultuszminisztérium államtitkári tisztségéről pénteken, miután az ellene és 9 társa ellen folyó büntetőperben a Budakörnyéki Bíróság első fokon bűnösnek találta őt hanyag kezelés vétségében és ezért háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélte. Felmentették azonban a volt államtitkárt a korrupciós vádak alól. Várhegyi fellebbezett a bűnösségét megállapító ítélet ellen.
Lemondott tisztségéről Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára, miután az ellene és 9 társa ellen folyó büntetőperben a Budakörnyéki Bíróság első fokon bűnösnek találta hanyag kezelés vétségében. Várhegyi Attila újságírók előtt elmondta, hogy távozásáról - időpont megjelölése nélkül - az ítélethirdetést követően tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt. A kormányfő elfogadta államtitkára lemondását.

Várhegyi Attila azért döntött a lemondás mellett, mert 'nem szeretné az üggyel erkölcsi értelemben terhelni a kormányt'. A volt államtitkár ugyanakkor közölte, hogy nem kíván távozni a közéletből, így nem szándékozik lemondani a Fidesz választmányának elnöki posztjáról.

A vádak

A Fidesz-MPP országos választmányának jelenlegi elnökét, a kultusztárca volt politikai államtitkárát - akkor még szolnoki polgármestert - 1997-ben politikai korrupcióval vádolta meg a Pest Megyei Főügyészség. A vád szerint 1994 őszén helyi vállalkozók összesen 1,3 millió forintot utaltak át a Mahir Szolnok Kft.-nek. A cég vezetője Várhegyi akkori bizalmasa, a később a rendőrséggel együttműködő Simó József másodrendű vádlott a pénzből a Fidesz önkormányzati választási kampányát finanszírozta.

A vesztegetési cselekmény Várhegyi Attila esetében az ügyészség korábbi álláspontja szerint hatrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által, egy esetben kötelességszegéssel elkövetettnek minősült, a szerdai perbeszéd szerint azonban már csak egyrendbeli vezető beosztású személy által elkövetett tett, így a volt szolnoki polgármesternek felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést indítványozott az ügyész. Ebben a vádpontban pénteken felmentő ítéletet hozott a Budakörnyéki Bíróság

Hanyag kezelésért marasztalták el a volt polgármestert

A másik, az államtitkár mellett szolnoki városi vezetőket is érintő vádpont szerint a polgármester 1995-ben áron alul ingatlanokat juttatott helyi vállalkozóknak Ezt minősítette a Budakörnyéki Bíróság pénteki, első fokú ítéletében hanyag kezelésnek, amely nem szándékos, hanem gondatlan magatartást feltételez. A szerdán bejelentett vádmódosítás szerint Várhegyi Attila esetében az ingatlanügylet kapcsán nem bizonyítható szándékosság, csupán gondatlanság, így ellene a korábbi hűtlen kezelés helyett az enyhébben minősülő hanyag kezelés lett a vád.

Sajtótájékoztató: csak a kiválasztottaknak
"Zártkörű" sajtótájékoztatót hirdetett meg a Nemzeti kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára a tárca Király utcai épületébe, az eseményre azonban se az internetes lapoknak sem pedig a Blikk című napilapnak nem küldtek meghívót, ami nélkül a portások nem engedték be a tollforgatókat. Havasi Bertalan, Várhegyi minisztériumi sajtófőnöke helyhiányra hivatkozva jelezte: az Index csak az MTI tudosítását átvéve írhat a tájékoztatóról. Havasi nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre milyen szempontok alapján válogatták össze a meghívottakat és konkrétan nem tudta felsorolni: mely médiumokat zárták ki a tájékoztatóról. Szerinte tévék és napilapok egyaránt kaptak meghívót.

Az ítélet nem jogerős, miután Várhegyi Attila fellebbezett az ítélet bűnösségét megállapító része ellen. Az ügyészség háromnapi gondolkodási időt kért a fellebbezés kérdésében. A per tehát másodfokon folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

Várhegyi Attila az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét. A volt államtitkár és jogi képviselője nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy csupán a bűncselekmény hiányában felmentő ítéletet fogadják el, minden más esetben fellebbeznek.