Judit
2 °C
7 °C

Várhegyit nem hallgatták meg

2000.05.30. 14:48
A Pest Megyei Bíróság a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára, Várhegyi Attila és kilenc társa büntetőperének első napján pervezetési szempontok miatt csak az ügy másodrendű vádlottját, a Mahir Szolnok ügyvezető igazgatóját hallgatta meg. Simó József bűnösnek vallotta magát, mert, mint mondta, ,,munkavégzés nélkül vett fel pénzt". Azt viszont határozottan cáfolta, hogy köze lenne a szolnoki kétséges telekügyletekhez. A védelem Simó személyes sértettségére próbálta ráirányítani a figyelmet, a másodrendű vádlott azonban elmondta: először valóban ,,védte az ügyet", később azonban Várhegyi hozzáállása miatt döntött: nem tarja tovább a hátát.
Simó vallomása alapján a Várhegyi-ügy két nagy részre bontható, így a telekügyletekre és a Fidesz helyi szervezetének az 1994-es önkormányzati kampánnyal összefüggő pénzszerzési ügyleteire. A tranzakciókat elsősorban a volt szolnoki polgármester Várhegyi Attila személye fűzi egybe.

Simó minden vádpontot elismerve közölte, hogy valóban a vádiratban megjelölt összegeket vette át a kérdéses szolnoki cégektől. A kooreográfia szerint ,,Attila telefonált" és megmondta, hogy a Mahir Szolnok vezetője ki(k)hez menjen a pénzért. Ezeket az összegeket Simó futtatta keresztül a cégen, a számlák ellentételeként pedig reklámtevékenységet tüntettek fel.

Várhegyi Attila
Simó a tárgyalást követően az Indexnek elmondta: amennyiben a helyi fideszesek, az adományozó cégek vezetői az ügy kipattanása után leülnek megbeszélni a dolgokat, és egybehangzóan azt vallják, hogy a Mahir Szolnok ügyvezetője szóban igen értékes PR- és reklámszervezői tanácsokat adott, akkor most senki nem ülne a vádlottak padján, a fiktív tevékenység valódinak való feltüntetése miatt. Ám e helyett az érintettek Simót szerették volna a célkeresztbe állítani, amit a másodrendű vádlott nem vállalhatott fel.

A tárgyaláson arra is történt utalás, hogy a kampánypénzek iránt csak akkor kezdett érdeklődni a KBI (1997-ben járunk), amikor a telekügyletek miatt korábban indult eljárás egyik érintettje felvetette: érdemes lenne megnézni a szolnoki Fidesz 1994-es kampányát. A teljes képhez hozzátartozik: Simó és a cégek többsége a néhány tíz- vagy százezres ,,szimpátia-adományok" kapcsán igen csekély büntetésre számíthat.

A Pest Megyei Bíróság nem hallgatta ki a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és magánokirat-hamisítással vádolt Várhegyit. Az ügy súlyosabb része ugyanis ez a vádpont, ahol az ügyészség szerint Várhegyi bizonyos cégek kezére az önkormányzat, a közgyűlés megkerülésével, nincs rá jobb szó, átjátszotta az ingatlanokat. E körben viszont csupán egy olyan cég érdekelt, amely saras a kampánypénzekben is, ez pedig az L+L Mérnöki Iroda, amely érdekes módon a legnagyobb összeget, 625 ezer forintot juttatta el a Fideszhez.

A védelem elsősorban Simó személyes sértettségére próbálta ráirányítani a figyelmet - a volt Fidesz-tagot pártja visszahívta egy önkormányzati bizottságból -, ám a másodrendű vádlott elmondta: első KBI-s meghallgatásán még mellébeszélt, ,,védte az ügyet". Hazafelé a vonaton felhívta Várhegyi Attilát és a szolnoki polgármester hozzáállása után határozott úgy: nem tarja tovább a hátát. A politikai államtitkárt egy hét múlva hallgatja meg a bíróság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?