Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Anonim vasutasok jelenthetik a szállítmánydézsmálást

2003.04.10. 11:19
A nap 24 órájában nevük említése nélkül tehetnek telefonos bejelentéseket a MÁV dolgozói az érzésük szerint a cég érdekeit sértő ügyekről. A vasúttársaság idén felállt biztonsági igazgatósága többek között a rendőrségi telefontanú-vonalhoz hasonló anonim rögzített üzenetekkel kíván fellépni a lopások, szállítmánydézsmálások ellen. A biztonságiak azonban - az ígéretek szerint - "rutinosan" átsiklanak a főnököket bemártó feljelentéseken.
A MÁV idén létrehozott biztonsági igazgatósága névtelen bejelentéseket vár a céget károsító ügyekben. A belső védelmi osztály által üzemeltetett vonalon a gyanús üzelmektől a vezetői túlkapásokig mindenről beszélhetnek a vasutasok.

Formát adtak

Kattintson a nagyításhoz! A napi 24 órás üzenetrögzítős szolgálat a belső védelem körfaxa szerint azzal a céllal jött létre, hogy bárki bejelentést tehessen "lopásról, rongálásról, dézsmálásról, sikkasztásról, vezetői túlkapás gyanújáról, és minden olyan jogsértés elkövetésére utaló jelenségről, amely a MÁV érdekeit sértheti, illetve veszélyezteti". Nemeskéri Attila, a belső védelem osztályvezetője szerint a rendőrségi névtelen vonalhoz hasonló rendszer kialakítása csupán "formát ad" az eddig levélben beküldött, ám a cégnél gazdátlanul kallódó bejelentéseknek. Nemeskéri az Index kérdésére elmondta, hogy nem a biztonsági igazgatóság vezetője, Túrós András, egykori rendőrtábornok "találmánya" a rögzítő, de a rendszerváltás idején belügyminiszter-helyettesi posztot is betöltő Túrós szintén támogatta az elgondolást.

Kiszűrik a bemártást

Nemeskéri szerint a néhány hete működő rögzítő hatékony megelőző eszköz lehet a vasúttársaság számára. A valós bejelentések alapján pedig a "szakemberekből", azaz többségében régi rendőrökből, nyomozókból álló biztonsági szolgálat segítséget nyújthat az esetek hatósági felderítésében. Nemeskéri úgy vélte, hogy a névtelenséget biztosító vonalon beérkező, a főnökök vagy a haragos munkatársak bemártását célzó hívásokat nagy biztonsággal azonnal kiszűrik munkatársai. Eddig mintegy 30 üzenet érkezett az 53 ezer fős MÁV telefontanú-számára, de közülük csupán 7 volt érdemi.

Tábornokok az rt.-knél
Túrós András mellett több tábornoki rangú egykori rendőri és titkosszolgálati vezető is megbízatást kapott állami cégektől. A Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Vidus Tibor vezérőrnagy a Magyar Posta Rt.biztonsági igazgatói posztjára került. Szerencsejáték Rt.-nél, ahol korábban Túrós is dolgozott, most Dezső Gyula dandártábornok, a BM védelmi szervek egykori irányítója látja el a belső ellenőrzés ügyvezető igazgatójának posztját.