Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Titkosszolgálati vezetők az állami cégekben

2002.12.16. 15:51
A titkosszolgálatok számos egykori magas rangú vezetője mellett a hónap elejétől a Horn-kormány titokminisztere is egy állami cégtől kapott munkamegbízást. Nikolits István a Szerencsejáték Felügyelet tanácsadója lett. A szolgálatok és a BM több tábornoka pedig főként biztonsági főnöki posztokon kamatoztathatja szakmai ismereteit.
Nikolits István december 1-jén a Szerencsejáték Felügyelet elnökének, Sibinger Mártának tanácsadója lett. Nikolitsot 1995. április 1-jén nevzték ki a Horn-kormány polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterévé. A volt miniszter az Index információját megerősítve elmondta, hogy új megbízatásában feladatköre többek között biztonságtechnikai kérdésekre is kiterjed.

Biztonsági szaktudás

Nikolits egyébként úgy véli, hogy a titkosszolgálati főtisztek és szakemberek alkalmazása azt jelzi, hogy az állami cégeknél egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek biztonsági kérdésekre. Szerinte egyáltalán nem nevezhető furcsának, hogy azok látják el ezeket a munkaköröket, akik értenek hozzájuk. Nikolits idén tavasszal esett ki a Parlamentből, miután az MSZP egyéni jelelöltjeként alulmaradt a fideszes indulóval szemben.

A terror fő árama

Hasonlóan vélekedett Somogyi Tamás, Nikolits egykori kabinetfőnöke is, aki nemrégiben a Magyar Villamos Művek Rt. biztonsági főnöke lett. Somogyi - aki korábban Horn Gyula miniszterelnöki testőrségét is vezette - úgy vélekedett, Nyugat-Európában bevett gyakorlat, hogy a titkosszolgálatok nyugállományba vonult tisztjeit jelentős állami vagy piaci vállalkozások alkalmazzák. Hasonló poszton lévő francia kollégáját leszerelése után a Renault bízta meg a biztonságvédelmi feladatok ellátásával. Somogyi szerint az MVM Rt. egyike az ország terrorcselekmények által leginkább veszélyeztetett vállalatainak, és mivel 1992-ig ő volt a magyar terrorelhárítás vezetője, magától értetődőnek tartja a felkérést.

Tábornokok és rt.-k

A Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Vidus Tibor vezérőrnagy a Magyar Posta Rt.biztonsági igazgatói posztjára került. Túrós András rendőrtábornok, a rendszerváltás idejének belügyminiszter-helyettese hasonló pozíciót kapott a MÁV Rt.-nél. Túrós korábban a Szerencsejáték Rt.-nél is megfordult, ám ott a belső ellenőrzés ügyvezető igazgatójának posztját most Dezső Gyula dandártábornok, a BM védelmi szervek egykori irányítója látja el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!