Aliz
6 °C
14 °C

Boros: Zsarolással kényszerítettek együttműködésre

2002.08.26. 11:14
Zsarolással kényszerítettek az együttműködésre állambiztonsági szervek - állítja hétfői közleményében Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-minisztere. A politikus szerint amikor 1988-ban megpróbálta elhagyni akkori munkahelyét, a Magyar Nemzeti Bankot, azzal fenyegették, hogy deviza-bűncselekmény elkövetéséért elmarasztalják.
Boros Imre
Zsarolással kényszerítették együttműködésre az állambiztonsági szervek Boros Imrét - derül ki az MDF-es képviselő, az Orbán-kormány tárca nélküli miniszterének hétfői közleményéből.

Boros Imre közleményében emlékeztet arra, hogy 1987 elején, amikor a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, "szövevényes hamisítási botrány robbant ki több nyugat-európai és amerikai résztvevővel, amelynek központjában egyik egykori devizakereskedelmi partnerünk állt. A botrány kapcsán polgári és büntetőperek egyaránt keletkeztek. A büntetőperekben a külföldi vádlottak ránk terhelő vallomásokat tettek".

Nem hagyták távozni Borost a munkahelyéről

"1988-ban végképp elhatároztam, hogy távozom a Magyar Nemzeti Bankból, akkor azzal fenyegettek meg, hogy deviza-bűncselekményeket bizonyítanak rám, ha nem vagyok hajlandó együttműködni" - áll a közleményben.

Deviza-bűncselekményért sok évet kaphatott volna

Kétszer cáfolta
A Népszabadság augusztus 17-ei számában közölt dokumentumokat arról, hogy Boros Imre, az Orbán-kabinet PHARE-minisztere volt a D-008-as szigorúan titkos tiszt a kémelhárításánál. A napilap közölte az 1988-as kinevezési parancsot, valamint a '89 márciusi nyugdíjazásáról szóló iratot. Az MDF képviselőcsoportjában politizáló Boros Imre két nappal később hamisítványnak nevezte a dokumentumokat, és közölte, hogy szakértőivel vizsgáltatja, milyen jogi lépéseket tehet. Boros a Magyar Nemzetnek adott interjújában, valamint a távirati irodához eljuttatott kommunikéjében is tagadta szt tiszti múltját. A volt miniszter Orbán Viktor zalai rendezvényén szintén levélben kérte az exkormányfő hallgatóit, hogy az igaztalan vádak miatt imádkozzanak érte.
Boros Imre leszögezi, deviza-bűncselekményért abban az időben súlyos börtönbüntetést szabtak ki, "közismert, hogy sok ártatlan embert, akin nem találtak fogást, deviza-bűncselekménybe hajszoltak, vagy vámügyét devizaüggyé minősítették át, hogy leszámolhassanak vele".

Az bírálhat, aki a börtönt választotta

"Kritikát csak azoktól fogadok el, akik az adott helyzetben a börtönt és a család elvesztését választották volna, mert abban láttak volna reményt, hogy valaha is meg tudják védeni emberi, szakmai becsületüket és családjukat egy elnyomó rendszerrel, állambiztonsági szerveivel, rendőrségével, a Magyar Nemzeti Bankkal, mint ellenséges munkahellyel és a devizahatósággal szemben" - zárul Boros Imre közleménye.

Az MDF egyelőre tanácstalan

"A szeptember eleji első frakció ülés dönt arról, hogy az MDF-ben milyen következményei lesznek Boros bejelentésének" - jelentette ki Herényi Károly, a kisebbik ellenzéki párt szóvivője. Herényi szerint az MDF-ben nincsen szabály arra, hogy milyen testületnek kell foglalkoznia az ehhez hasonló ügyekkel, ezért előfodulhat az is, hogy az ügyet a parlamenti csoport etikai bizottságához utalják. Mint ismeretes, az ügy kipattanásakor Dávid Ibolya pártelnök részletes magyarázatot várt Borostól, aki az FKGP bomlása miatt a választások előtt csatlakozott a Demokrata Fórumhoz. Akkor felmerült az is, hogy Borosnak távoznia kell a párt parlamenti frakciójából miután a politikus a ciklus kezdetén aláírt egy nyilatkozatot, amelyben állította: nem volt kapcsolata a rendszerváltás előtti állambiztonsági szervekkel.

Martonyi: tiszta a múltam
"Az állítólag érintett személyek nevének kiszivárogtatása elfogadhatatlan és jogellenes, sérti személyhez fűződő jogaimat, és ezért a szükséges lépéseket megteszem" - áll Martonyi János hétfőn kiadott közleményében. "Már korábban - másokhoz hasonlóan - jeleztem kétségeimet a vizsgáló bizottság alkotmányos működését illetően. Az újabb kiszivárogtatások e kétségeimet megerősítették. E bizottság keretében pártpolitikusok válogatnak a pártállami szervek által összeállított és kezelt adatok között, és minősítenek az érintettség kérdésében anélkül, hogy biztosítanák a tisztességes eljárás elemi feltételeit, többek között a vizsgált személyek előzetes meghallgatását. Mindezzel az emberi méltóság válik politikai játszmák áldozatává. Ismételten leszögezem, hogy beszervezési nyilatkozatot nem írtam alá, jelentést nem adtam, ellenszolgáltatásban nem részesültem. A magam részéről kész vagyok a múlt teljes feltárásában alkotmányos keretek között együttműködni, minden kérdésre válaszolni, és felvilágosítást megadni" - zárul a közlemény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?