Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Boros cáfolja, hogy szt-tiszt lett volna

2002.08.19. 13:19
Hamisítványnak nevezi a Népszabadságban megjelent, szt-tiszti kinevezéséről szóló dokumentumot Boros Imre, az Orbán-kormány Phare-ügyekkel foglalkozó tárca nélküli minisztere. Boros a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy nyilatkozott: az irat létezéséről a rendszerváltás óta tud, így csak a tálalásán lepődött meg.
Mint arról korábban hírt adtunk, a Népszabadság szombati számában megjelent dokumentum szerint Boros Imre, az Orbán-kabinet Phare-minisztere D-8 jelzéssel, a III/II-es csoportfőnökség szigorúan titkos állományú tisztjeként dolgozott egészen 1990 március 31-ig. Boros maga ismerte be, hogy kapcsolatban állt a rendszerváltás előtt a titkosszolgálatokkal, ám akkor nem esett szó arról, hogy tisztként működött volna.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában Boros cáfolja a lap állításait. Mint mondta, a dokumentum hamisítvány, amelynek létezésére már a rendszerváltás idején figyelmeztették őt. A volt miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Népszabadságban közölt iratban tévesen jelzik munkakönyve számát, valamint édesanyja nevét is. Boros jelezte azt is, hogy 1990 márciusának utolsó napja - amikor őt állítólag leszerelték - szombatra esett, amikor pedig a hivatalban nem írtak alá ilyen dokumentumokat.

Lejáratási akciósorozat?

Boros Imre azt állítja, korábban ismeretlenek pénzt vettek fel a nevében, hogy ezt a tranzakciót később úgy állíthassák be, mintha az ő titkosszolgálati illetménye lett volna az.

"Nem hiszem, hogy ezek a hamis papírok a Belügyminisztériumtól kerültek volna ki... inkább valószínű, hogy azokat a Mécs-bizottság juttatta el a napilaphoz", mondta Boros a Magyar Nemzetnek. Az exminiszter jelezte, nem tesz feljelentést, mivel "a közvélemény orientálása nem a pereskedéseken múlik". Boros azt is elmondta a napilapnak, hogy korábbi bankszakemberi működése, illetve jelenlegi politikusi tevékenysége egyaránt okot szolgáltathatott "ellenségeinek" arra, hogy ilyen módon járassák le őt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!