Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kövér László titkolózik

2002.08.15. 15:21
Kövér László, az Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere bejelentette, Járai Zsigmondhoz és Várhegyi Attilához hasonlóan ő sem járul hozzá, hogy a róla keletkezett dokumentumokat megismerhesse a közvélemény. Csütörtökön egyébként az Orbán- és az Antall-kormány újabb három-három tagja adott felhatalmazást Mécs Imrének adatai nyilvánosságra hozatalához.
Kövér László, az Orbán-kormány polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító minisztere nem járul hozzá, hogy a rendszerváltozás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság a személyével kapcsolatos bármiféle adatot nyilvánosságra hozzon.

Nincs takargatnivalója

Kövér László, aki 1998 és 2000 között töltötte be a tárca nélküli miniszteri posztot kijelentette, egyetért Várhegyi Attila fideszes országgyűlési képviselőnek a Mécs Imre vezette bizottság törvénysértő tevékenységére vonatkozó, az Országgyűlés elnökéhez írt levelében foglalt megállapításaival, és nem járul hozzá, hogy személyével kapcsolatban a bizottság bármiféle adatot nyilvánosságra hozzon, még abban az esetben sem, ha teljes érintetlenségét állapítja meg. A fideszes politikus hozzátette: "soha, semmilyen formában nem működtem együtt a volt pártállam által működtetett állambiztonsági szolgálatokkal. A múltamat illetően takargatnivalóm nincs".

Tíz volt kormánytag wanted
Az Antall-Boros kormány öt tagja, a Horn-kormány két tagja, az Orbán-kormány négy tagja és a Medgyessy-kormány egy tagja (maga Medgyessy Péter) olyan személy, akivel kapcsolatban a bizottsághoz beérkezett anyagok alapján a testület kormánypárti tagjai bizonyítva látják, hogy együttműködtek illetve közreműködtek az egykori titkosszolgálatok munkájában. Ezek az adatok összesen 10 főre vonatkoznak, ugyanis két olyan személy neve is köztük van, akik több kormányban is szerepet kaptak. Az Index kérdésére elmondták, hogy az együttműködők között miniszterek és államtitkárok is találhatók, valamint, hogy a főállású titkosszolgálati tiszten kívül valamennyi ismert titkosszolgálati szerepkör előfordul.
Dávid: nem voltam ügynök, titkos tiszt, informátor

Csütörtökön egyébként az Orbán-kormány újabb három tagja adott engedélyt Mécs Imrének a róla keletkezett dokumentumok nyilvánosságra hozatalához. Dávid Ibolya, a parlament MDF-es alelnöke, az Orbán-kormány egykori igazságügyi minisztere kijelentette, hogy soha semmilyen formában nem működött együtt a Belügyminisztérium III. főcsoportfőnökségének egyetlen osztályával, munkatársával sem. Dávid Ibolya leszögezte: "nem voltam ügynök, munkatárs, titkos tiszt, informátor". Az alelnök úgy fogalmazott: ezt a nyilatkozatot a jövőre nézve minden kétséget kizáró bizonyosságként teszi. Hozzáfűzte: politikusi pályája során több alkalommal, többféle átvilágításon esett át, de soha nem találtak nála semmifajta kockázati tényezőt. Dávid Ibolya megjegyezte: amennyiben a BM III. főcsoportfőnökségének bármely jogutódja, adatkezelője a nyilatkozattal ellentétes tartalmú iratokkal rendelkezik, engedélyezi azok nyilvánosságra hozatalát.

Áder János volt házelnök szerdán kérte fel az Országgyűlés mostani és korábbi elnökeit, alelnökeit, hogy hozzák nyilvánosságra az átvilágító bírák által róluk készített határozatot, valamint járuljanak hozzá ahhoz, hogy az esetleges állambiztonsági tevékenységükről szóló adatokat az arra jogosult adatkezelők közzétehessék. Áder felhívására szerda este elsőként Szabad György, a rendszerváltás utáni első országgyűlés elnöke jelentkezett.

Matolcsy és Fónagy is a nyilvánosság elé lép

Az Orbán-kormányból szerdán négy miniszter - Torgyán József és Vonza András egykori agrárminiszterek, Turi-Kovács Béla környezetvédelmi és Pálinkás József ex-oktatási miniszter - hatalmazta fel a Mécs-bizottságot múltjának nyilvánosságra hozatalára. Csütörtökön Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere járult hozzá ahhoz, hogy az 1990 óta hivatalba lépett kormányok tagjainak állambiztonsági múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság nyilvánosságra hozza a vele kapcsolatos információkat. Matolcsy György 1990 második felében az Antall-kormány politikai államtitkára is volt.

Csütörtökön Fónagy János, az Orbán-kormány közlekedési minisztere is hozzájárult ahhoz, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság a vele kapcsolatos esetleges információkat nyilvánosságra hozza. Fónagy János 1998 júliusa és 2000 februárja között a Gazdasági Minisztérium, majd decemberig a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt. Közlekedési és vízügyi miniszternek 2000 december 1-jén nevezték ki.

Horváth sem titkolózik

Horváth Balázs, az Antall-kormány belügyminisztere és Balsai István, az Antall- és a Boross-kormány igazságügy-minisztere, valamint Kádár Béla a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának vezetője hozzájárult ahhoz, hogy az 1990 óta hivatalba lépett kormányok tagjainak állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság a vele kapcsolatos adatokat közzé tegye, illetve jelezze, ha ilyen adatokra nem bukkant. Horváth Balázs az Antall-kormány első fél évében a belügyi tárcát irányította, majd 1993. februárig tárca nélküli miniszter volt.

Egyre több államtitkár is a nyilvánosság mellett dönt

Kelemen András, az Antall- és a Boross-kormány politikai államtitkára, Fodor István, Szili Katalin és Eörsi Mátyás, a Horn-kormány politikai államtitkára, valamint Selmeczi Gabriella és Simicskó István, az Orbán-kormány politikai államtitkára felhatalmazta a rendszerváltozás óta hivatalba lépett kormányok tagjainak állambiztonsági múltjával foglalkozó parlamenti bizottságot, hogy a rá vonatkozó adatokat nyilvánosságra hozza.

Szerdán Szekeres Imre felhívására a Medgyessy-kormány öt politikai államtitkára adta hozzájárulását múltjának nyilvánosságra hozatalára, a többiek augusztus 21-ig teszik meg ugyanezt - nyilatkozta a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!