Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Orbán is engedélyt adott múltja nyilvánosságra hozatalára

2002.08.13. 16:49
Orbán Viktor és Boross Péter volt kormányfő hozzájárul ahhoz, hogy a Mécs Imre vezette múltfeltáró bizottság vizsgálata során a vele kapcsolatban keletkező, rá vonatkozó minden információ nyilvánosságra kerüljön. Információink szerint Szabó Lukács, volt MIÉP-es, majd független képviselő írásban jelezte a bizottságnak, hogy terhelő adatokkal rendelkezik Orbán Viktor múltjára vonatkozóan.
Boross Péter, Orbán Viktorhoz hasonlóan, hozzájárul ahhoz, hogy a rendszerváltoztatás óta hivatalba lépett kormányok tagjainak állambiztonsági múltjával foglalkozó parlamenti bizottság nyilvánosságra hozza személyes adatait és minden olyan tényt - amennyiben ilyenek vannak -, amely a vizsgálat során vele kapcsolatban felvetődött. A volt miniszterelnök ugyanakkor továbbra is törvénytelennek tartja a Mécs Imre által vezetett parlamenti vizsgálóbizottság muködését.

Miután az Orbán-kormány megbízatása megszűnt, minden volt kormánytag maga dönti el, hozzájárul-e ahhoz, hogy a rendszerváltoztatás óta hivatalba lépett kormányok tagjainak állambiztonsági múltjával foglalkozó parlamenti bizottság nyilvánosságra hozza-e személyes adatait és minden olyan tényt, amely a vizsgálat során vele kapcsolatban felvetődött - nyilatkozta Doncsev András, Orbán Viktor sajtótitkára kedden.

Átvilágították az Orbán-kormány tagjait

"Az Orbán-kormány minden tagja átesett a legszigorúbb, C típusú átvilágításon, és Orbán Viktor kivétel nélkül minden miniszteréről azt az írásbeli véleményt kapta kézhez a Nemzetbiztonsági Hivataltól, hogy nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot" - hangsúlyozta Doncsev András.

A sajtótitkár emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány minisztereinek átvilágítását még az előző, ügyvivő kormány időszakában végezte el a Nemzetbiztonsági Hivatal, élén a Horn-kormány által hivatalukba helyezett vezetőkkel.

Szabó Lukácsnak információi vannak

Értesüléseink szerint Szabó Lukács - volt független, korábban MIÉP-es képviselő - arról tájékoztatta a Mécs-bizottságot, hogy olyan információk vannak birtokában, amelyek terhelőek lehetnek Orbán Viktor volt miniszterelnökre. Szabó Lukács már július elején úgy vélte, hogy Orbán Viktornak Medgyessy Péterhez hasonlóan fel kell tárnia múltját, és válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy hálózati személye volt-e az egykori III-as főcsoportfőnökségnek.

A jelenleg parlamenten kívüli Nemzeti Néppárt elnöke szerint Orbán Viktornak azért kellene válaszolni az általa említett kérdésre, mert az első kormányzati ciklusban az azóta elhunyt Antall József kormányfő az MDF egyik frakcióülésén utalt arra, hogy "Orbán múltjára vonatkozóan terhelő bizonyítékokat találtak". Később ezt az MDF-frakció több tagja előtt megerősítette az Antall-kormány egyik politikai államtitkára is, aki az egykori III-as főcsoportfőnökségtől megörökölt egyik ügyosztályt felügyelte - mondta Debrecenben Szabó Lukács.

Antall kezes báránnyá változtatta Orbánt?

Szabó Lukács július 4-iki sajtótájékoztatóján kijelentette: Orbán Viktor a Fidesz frakcióvezetőjeként 1991-ig "igen harciasnak mutatkozott az Antall-kormánnyal szemben", ám Antall József néhány nap alatt "a harcias Orbánt kezes báránnyá tette". Szabó Lukács szerint "miután ilyen információk már a mostani parlamentben is terjednek, Orbán Viktornak kötelessége válaszolni arra a kérdésre, tagja volt-e az egykori III/IV-es ügyosztálynak".

Orbán Viktor helyett Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója reagált a volt MIÉP-es képviselő vádjaira. Várhegyi gyalázatos lejárató akciónak tartotta Szabó Lukácsnak a volt kormányfő múltjára vonatkozó állításait, amellyekkel szerinte az egykori országgyűlési képviselő azt sejteti, a volt kormányfő a III-as főcsoportfőnökség hálózati személye volt. A politikus rámutatott, hogy Orbán Viktort az átvilágító bírák elsőként világították át, és határozatuk szerint Orbán nem érintett az ügynöktörvényben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?