Valér
-2 °C
0 °C

Ügynökség: az MDF Salgóról, Szabó Lukács Orbánról

2002.07.04. 19:57
Balsai István szerint az a dokumentum, amely szerint a jelenlegi országos rendőrfőkapitány 1985-ben "megbízható, ellenőrzött forrásként működött közre a belső elhárításban", ellentmondani látszik annak, amit Salgó László saját állambiztonsági tevékenységéről elmondott.
Az MDF parlamenti frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Salgó László saját elmondása szerint hírszerző és kémelhárító volt, vagyis III/I-es és III/II-es csoportfőnökség alkalmazásában állt. Balsai István elmondta, a Heti Válasz című hetilap pénteki számában megjelenő, a Történeti Hivataltól származó dokumentum arra utal, hogy Salgó László a belső elhárításban is dolgozott.

Salgó, a megbízható

A sajtótájékoztatón közreadott dokumentummásolat szerint Salgó László neve is szerepel azon a jelentésen, amely 1985 szeptemberében készült Lezsák Sándor íróról, Csoóri Sándor költőről, Ilia Mihály irodalomtörténészről, Baka István költőről, Nagy Gáspár költőről és Zalán Tibor íróról egy külföldi irodalmi díj odaítélése kapcsán. Balsai István hangsúlyosan hívta föl az információs jelentés megjegyzésére a figyelmet, amely szerint "az információban szereplő személyek valamennyien az ellenséges ellenzék képviselői". A frakcióvezető megemlítette, hogy az információs operatív jelentés azt is tartalmazza, hogy "az információ forrása megbízható, ellenőrzött, a tartalma nem ellenőrzött". A megbízhatóságot nyilván Salgó László jelentette, akinek ekkor már Makón kellett volna rendőrkapitányoskodnia, nyilván ez volt a fedőállása, mert ebben az időszakban megbízható, ellenőrzött forrásként működött közre a belső elhárítási tevékenységben és korántsem a külső kémelhárítást végezte, hanem Lezsák Sándor képviselőtársunkat és az MDF által nagyra tartott Csoóri Sándor költőt figyelte meg - mondta Balsai István.

Az MDF ragaszkodik a tényfeltáráshoz szükséges időhöz

Az MDF-es politikus hangsúlyozta: az ügyet azért tartja jelentősnek, mert úgy látja, "mégsem tévedett Pokorni Zoltán, amikor úgy fogalmazott, hogy Magyarország a választások után egyfajta hálózati kft.-vé kezd átalakulni". Utalt az MSZP és az SZDSZ kijelentésére is, amely szerint "a múltat zárjuk le, foglalkozzunk a jövővel". Igen szép kijelentés, de a múltat csak akkor tudjuk lezárni, ha mindenki az akkor végzett tevékenységét a nyilvánosság előtt feltárja - jelentette ki Balsai István. A frakcióvezető hozzátette, ezért is ragaszkodnak ahhoz, hogy az MDF által kezdeményezett vizsgálóbizottság valóban elvégezhesse a tényfeltárást, és erre megfelelő idő álljon rendelkezésére.

Antallnak állítólag még voltak papírjai Orbánról

Szabó Lukács véleménye szerint Orbán Viktornak a mostanra kialakult politikai helyzetben, Medgyessy Péterhez hasonlóan, fel kell tárnia múltját és válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy hálózati személye volt-e az egykori III-as főcsoportfőnökségnek. A volt független, korábban MIÉP-es, az elso országgyűlési ciklusban MDF-es képviselő, aki jelenleg a parlamenten kívüli Nemzeti Néppárt elnöke, csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján kijelentette: az ország választópolgárainak joga van tudni, hogy ki áll a jelenlegi kormány élén, de azt is joga tudni, hogy ki volt a miniszterelnök 1998 és 2002 között. Szabó Lukács szerint Orbán Viktornak azért kellene válaszolni az általa említett kérdésre, mert az első kormányzati ciklusban az azóta elhunyt Antall József kormányfő az MDF egyik frakcióülésén utalt arra, hogy "Orbán múltjára vonatkozóan terhelő bizonyítékokat találtak". Később ezt az MDF-frakció több tagja előtt megerősítette az Antall-kormány egyik politikai államtitkára is, aki felügyelte az egykori III-as főcsoportfőnökségtől megörökölt egyik ügyosztályt - mondta Szabó Lukács. Hozzátette: Orbán Viktor a Fidesz frakcióvezetőjeként 1991-ig "igen harciasnak mutatkozott az Antall-kormánnyal szemben", ám Antall József néhány nap alatt "a harcias Orbánt kezes báránnyá tette". Szabó Lukács szerint "miután ilyen információk már a mostani parlamentben is terjednek, Orbán Viktornak kötelessége válaszolni arra a kérdésre, tagja volt-e az egykori III/IV-es ügyosztálynak.

Várhegyi: gyalázat

Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója gyalázatos lejárató akciónak tartja Szabó Lukács Orbán Viktor múltjára vonatkozó állításait, amellyel szerinte az egykori országgyűlési képviselő azt sejteti, a volt kormányfő a III-as főcsoportfőnökség hálózati személye volt. A politikus az MTI-nek csütörtök este nyilatkozva rámutatott: Orbán Viktort az átvilágító bírák elsőként világították át és hoztak határozatot arról, hogy nem érintett az ügynöktörvényben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!