Gusztáv
3 °C
7 °C

Hírszerző és kémelhárító is volt a rendőrfőkapitány

2002.06.27. 10:45
Két és fél évig a III/I-es hírszerzőként dolgozott Salgó László országos rendőrfőkapitány. Mivel saját bevallása szerint nem tudott azonosulni a James Bond-i szereppel visszavonult a hírszerzéstől, és néhány évig a kémelhárításnál, a III/II-es csoportnál dolgozott. Salgó, állítása szerint ezt az információt feltüntette szakmai önéletrajzában. A Fidesz bejelentette: Salgó személye ügynöki múltja miatt elfogadhatatlanná vált .
Két és fél évig hírszerzőként a III-as főcsoportfőnökség 1-es részlegén, a hírszerzésnél dolgozott Salgó László országos rendőrfőkapitány. Mivel - mint a HVG-nek elmondta - személyes stílusa nem volt azonos a "világban bolyongó James Bondéval", ezért visszavonult a hírszerzéstől, és néhány évig a kémelhárításnál, a III/II-esnél dolgozott.

Jók között a legjobb

Salgó állítása szerint hírszerzői múltját minden életrajzában feltüntette. Salgót 22 éves korában, rendőrtiszti főiskolásként szervezték be a külföldi hírszerzéshez. A főiskolán angolul tanultam, ezért megkerestek engem is - mondta el a főkapitány a HVG-nek, hozzátéve, hogy jóként a célja az volt, hogy a legjobb legyen. Hírszerzői és kémelhárítói pályája befejeztével 1983-86 között értékelő tisztként dolgozott a Csongrád megyei rendőrfőkapitányságon

Salgót 2002. június 3-án iktatták be az Országos Rendőr Főkapitányság vezetőjének, miután Lamperth Mónika belügyminiszter őt kérte fel Orbán Péter utódjának. Salgó korábban Tolna megyei rendőrkapitány volt. A rendőrfőkapitánynak a Fidesz és az MDF közös, az ügynöktörvényhez beadott módosító indítványa alapján le kellene mondania hivataláról.

A múlt posványa
Elfogadhatatlan személlyé vált ügynöki múltja miatt Salgó László a Fidesz számára - jelentette ki sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke. Pokorni szerint a rendőrfőkapitány III/I-es múltja érthetővé teszi, hogy a rendőrség miért foglalt le "törvénytelen módon, az ügyészség figyelmeztetése ellenére iratokat a Fidesz kampánycégénél".
A Fidesz elnöke szerint külföldi hírszerző múltja alkalmatlanná teszi Salgót a rendőrség egyik legfontosabb feladata, a nemzetközi együttműködést igénylő kábítószer elleni küzdelem ellátására. Korábban talán tévesen állapítottuk meg, hogy Magyarország államformája részvénytársaság, ma már inkább azt lehet mondani, hogy a hálózatok kormányának országa - jelentette ki Pokorni. Véleménye szerint az egy hónapja hivatalba lépett Medgyessy-kormány alatt az ország visszaesett a "múlt posványába", amit a volt ügynökök, kémek és besúgók hoztak vissza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!