Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hírszerző és kémelhárító is volt a rendőrfőkapitány

2002.06.27. 10:45
Két és fél évig a III/I-es hírszerzőként dolgozott Salgó László országos rendőrfőkapitány. Mivel saját bevallása szerint nem tudott azonosulni a James Bond-i szereppel visszavonult a hírszerzéstől, és néhány évig a kémelhárításnál, a III/II-es csoportnál dolgozott. Salgó, állítása szerint ezt az információt feltüntette szakmai önéletrajzában. A Fidesz bejelentette: Salgó személye ügynöki múltja miatt elfogadhatatlanná vált .
Két és fél évig hírszerzőként a III-as főcsoportfőnökség 1-es részlegén, a hírszerzésnél dolgozott Salgó László országos rendőrfőkapitány. Mivel - mint a HVG-nek elmondta - személyes stílusa nem volt azonos a "világban bolyongó James Bondéval", ezért visszavonult a hírszerzéstől, és néhány évig a kémelhárításnál, a III/II-esnél dolgozott.

Jók között a legjobb

Salgó állítása szerint hírszerzői múltját minden életrajzában feltüntette. Salgót 22 éves korában, rendőrtiszti főiskolásként szervezték be a külföldi hírszerzéshez. A főiskolán angolul tanultam, ezért megkerestek engem is - mondta el a főkapitány a HVG-nek, hozzátéve, hogy jóként a célja az volt, hogy a legjobb legyen. Hírszerzői és kémelhárítói pályája befejeztével 1983-86 között értékelő tisztként dolgozott a Csongrád megyei rendőrfőkapitányságon

Salgót 2002. június 3-án iktatták be az Országos Rendőr Főkapitányság vezetőjének, miután Lamperth Mónika belügyminiszter őt kérte fel Orbán Péter utódjának. Salgó korábban Tolna megyei rendőrkapitány volt. A rendőrfőkapitánynak a Fidesz és az MDF közös, az ügynöktörvényhez beadott módosító indítványa alapján le kellene mondania hivataláról.

A múlt posványa
Elfogadhatatlan személlyé vált ügynöki múltja miatt Salgó László a Fidesz számára - jelentette ki sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke. Pokorni szerint a rendőrfőkapitány III/I-es múltja érthetővé teszi, hogy a rendőrség miért foglalt le "törvénytelen módon, az ügyészség figyelmeztetése ellenére iratokat a Fidesz kampánycégénél".
A Fidesz elnöke szerint külföldi hírszerző múltja alkalmatlanná teszi Salgót a rendőrség egyik legfontosabb feladata, a nemzetközi együttműködést igénylő kábítószer elleni küzdelem ellátására. Korábban talán tévesen állapítottuk meg, hogy Magyarország államformája részvénytársaság, ma már inkább azt lehet mondani, hogy a hálózatok kormányának országa - jelentette ki Pokorni. Véleménye szerint az egy hónapja hivatalba lépett Medgyessy-kormány alatt az ország visszaesett a "múlt posványába", amit a volt ügynökök, kémek és besúgók hoztak vissza.