Diána
11 °C
22 °C

Medgyessy: Kémelhárító tiszt voltam

2002.06.19. 09:42
Miután a belügyminiszter feloldotta titoktartási kötelezettsége alól, Medgyessy Péter a Parlamentben szerdán reggel kijelentette: valóban dolgozott a kémelhárításnak. A kormányfő beszédében közölte, hogy törvénymódosítás kezdeményeznek annak érdekében, hogy nyilvánosságra hozhassák a III/III-as ügyosztály teljes névsorát.
A kormányfő Lamperth Mónika belügyminiszterhez, mint titokgazdához fordult azt kérve, oldja fel a titoktartási kötelezettségét. Ezt követően a Medgyessy Péter elmondta: öt éven keresztül, 1977 és 1982 között kémelhárító tisztként segítette, hogy külföldi hírszerzők ne akadályozzák meg Magyarország csatlakozását a Nemzetközi Valutaalaphoz. Ezt sikeresen megvalósítottuk - tette hozzá a miniszterelnök, majd hangsúlyozta: a kémelhárító nem ügynök és nem besúgó.

Medgyessy elmondta: törvénymódosítást kezdeményez, hogy a III/III-as ügyosztály teljes névsorát hozzák nyilvánosságra, javasolja továbbá, hogy a III-as főcsoportfőnökség valamennyi osztályának - hírszerzésnek, katonai elhárításnak stb. - az ügyeit tegyék kutathatóvá, a Történeti Hivatal pedig szaklevéltárként működjék a jövőben. Fontosnak tartja továbbá, hogy közszereplők esetében legyen kötelező nyilvánosságra hozni, ha kapcsolatban álltak valamelyik ügyosztállyal.

Célom, jelentette ki a kormányfő, tiszta helyzetet teremteni, hogy ne lehessen ilyen ügyeket politikai céllal felhasználni. A miniszterelnök emellett elismerését fejezte ki az SZDSZ-nek, mert korábban kezdeményezték az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát.

A Magyar Nemzet szerdai számában közölt irattal kapcsolatban Medgyessy elmondta: hónapok óta a birtokában van az a fax, amely tartalmazza a lap által közölt feljegyzést. A kormányfő közölte: a faxot egy országgyűlési képviselőtől kapta, és azóta várta, mikor hozzák nyilvánosságra a szavai szerint nyilvánvaló hamisítványt. Medgyessy szóvivője útján egyébként szerdán reggel bejelentette: bepereli a napilapot a szerdán közölt feljegyzés miatt.