Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Medgyessy perli a Magyar Nemzetet

2002.06.19. 08:26
Újabb dokumentumot közölt szerdai számában a miniszterelnök korábbi tevékenységéről a Magyar Nemzet. Az 1976-ban kelt és m,edgyessy által szignált feljegyzés, azt veszi sorra: "kik jöhetnek számba egy esetleges ellenforradalmi megmozdulásban". A kormányfő beperli a napilapot a szerdán közölt irat miatt.
A Magyar Nemzet szerdán újabb dokumentumot közölt Medgyessy Péter állítólagos ügynökmúltjával kapcsolatban, mely egy belső feljegyzés arról, kik jöhetnek számításba egy esetleges ellenforradalmi szervezkedés résztvevőjeként. Az 1976-ban kelt iraton a "szigorúan bizalmas" megjelölés, a dokumentumot aláíró Medgyessy Péter neve alatt pedig a biz. vez. rövidítés szerepel.

A titkosszolgálatokat felügyelő Tóth András államtitkár a TV2 reggeli műsorában kétségbe vonta a feljegyzés eredetiségét, de elismerte: a benne foglaltak III/III-as tevékenységre utalnak. A műsornak nyilatkozó Gálszécsy András, aki 1990 és 1992 között volt titokminiszter, úgy vélte: a szerdán közölt iraton tartalma alapján a "titkos" minősítésnek kellene szerepelnie a "szigorúan bizalmas" helyett. A volt miniszter azt is furcsának találta, hogy Medgyessy aláírása alatt nem a kedden közölt dokumentumból megismert D-209-es megjelölés szerepelt.

A napilap kedden is közölt cikket a kormányfő múltjáról: az akkor nyilvánosságra hozott irat szerint Medgyessy Péter szigorúan titkos tisztként főhadnagyi rendfokozatban a kémelhárításnak dolgozott.

A miniszterelnök szóvivője útján szerdán reggel jelezte: pert indít a Magyar Nemzet ellen. Indoklása szerint a napilapban szerdán közzétett dokumentum hamisítvány. Gál J. Zoltán elmondta: a konkrét jogi lépésről a nap folyamán adnak tájékoztatást.