Erzsébet
1 °C
4 °C

A BM-ben nem találják a dossziét

2002.06.18. 17:04
A belügyminiszter vizsgálatot rendelt el a Magyar Nemzet cikke kapcsán, az igazságügyi tárca első embere pedig kétségeit hangoztatja a dokumentum hitelességével kapcsolatban.
A Belügyminisztérium irattárában semmilyen nyoma nincs olyan iratnak, amely arra utalna, hogy Medgyessy Péter miniszterelnöknek az 1970-es években bármilyen munkakapcsolata lett volna a tárcával vagy az annak irányítása alatt működő III-as Főcsoportfőnökséggel. Ezt a BM illetékesei közölték kedden az MTI érdeklődésére a Magyar Nemzet című lapban megjelent cikknek kapcsán. A tárcánál a miniszter vizsgálatot rendelt el. Ennek során áttekintik a titkos iratok kezelésével, irattározásával és a hozzáférhetőségével összefüggő kérdéseket is.

Bárándy bizonyítékot vár

Megszólalt az igazságügyi miniszter is. Bárándy Péter nem látja bizonyító erejűnek a dokumentumot. Szerinte a benne szereplő személyi adatok - anyja neve, születési éve - alapján még a bíróság előtt sem lehetne kétséget kizáróan állítani, hogy ki is az a konkrét személy, akiről az irat szól. - Büntetőjogászként úgy vélem, aki valamilyen tényt állít, annak tudnia kell azt bizonyítani is. Ez alapszabály az igazságszolgáltatásban, a bíróságokon, de nincs így a politikában, ahol az ilyen megcáfolhatatlan és egyúttal bizonyíthatatlan valóságtartalmú tényállítások mintegy ott maradnak a levegőben lógva - fejtette ki Bárándy Péter.

A baj

Bárándy Péter úgy vélte, ha azt mondják valakiről, hogy SZT (szigorúan titkos) tiszt volt, miután ez titkos dokumentumokon alapszik, nem lehet bizonyítani sem pro, sem kontra. - A nagy baj akkor történt, amikor mindezeket a dokumentumokat nem tették kutathatóvá. Az a gond, hogy csak a III/III-as dokumentumok váltak kutathatóvá, a többi főcsoportfőnökségé nem. Ezek a nyilvántartások titkosak maradtak, ezért mindig lehet ilyen ügyeket kreálni, aztán pedig lehetetlen kikecmeregni belőlük - fogalmazott a miniszter.

Az NBH sem talált semmit

Nincs nyoma kompromittáló iratnak az NBH-nál sem. - A Belügyminisztérium III/II-es Főcsoportfőnökségének jogutódja, a Nemzetbiztonsági Hivatal irattárában semmifajta adat, irat nincs nyilvántartva Medgyessy Péter nevén - közölte Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokkal irányító politikai államtitkára. Szerinte miután az eredeti dokumentum nincs a szolgálatok birtokában, nem lehet állást foglalni abban a kérdésben, hogy a napilapban közzétett irat hiteles-e vagy konstruált, ezt csak ott lehet vizsgálni, ahol maga a kérdéses dokumentum rendelkezésre áll.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?