Árpád
-2 °C
4 °C

Medgyessy az SZDSZ-frakciónál

2002.06.18. 16:30
Az SZDSZ-frakciónál járt Medgyessy Péter kormányfő, Kovács László pártelnök és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. A három politikus tájékoztatta a koalíciós párt képviselőit a Magyar Nemzet által kirobbantott ügyről.
Az SZDSZ frakciója rendkívüli ülést tartott az Országházban kedden, a miniszterelnökkel kapcsolatos újságcikk, illetve a parlamentben történtek miatt.

Frakcióülés MSZP-s vezetőkkel

A kisebbik kormánypárt frakciójának ülésén részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László szocialista pártelnök és Lendvai Ildikó, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője, akik tájékoztatták a szabad demokratákat az ügyről. A távirati iroda úgy tudja, hogy a frakció később folytatja ülését.

Kuncze javaslata

Ezt megelőzően Kuncze Gábor, az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetője a plenáris ülésen azt hangsúlyozta: a teljes III-as főcsoportfőnökség összes ügyével úgy kellene foglalkozni, hogy a közvélemény is lásson tisztán 1990 előtti időszakot illetően, és az érintetteknek is legyen lehetőségük arra, hogy kifejthessék, milyen érdekek fűződtek tevékenységük elvégzéséhez, miért állt ez Magyarország érdekében. - Ha ez nem történik meg, akkor az ügy ócska, pitiáner politikai támadás - vélekedett Kuncze. Utalt arra, hogy 1990-ben az SZDSZ nyújtotta be a parlament elé az úgynevezett ügynöktörvényt, ám az Országgyűlés akkor nem talált időt arra, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel, mivel a kormánypártok frakciójában annak számos érintettje volt.

Harminc év

A pártelnök emlékeztetett arra, hogy eredeti javaslatuk az volt, terjesszék ki a vizsgálatot a teljes III-as főcsoportra, de az MSZP-SZDSZ-kormány idején a koalícióban is vita volt erről, és az indítványt az ellenzék is elutasította, mivel a III/III-as ügyosztály dolgozott csak befelé, abban voltak a besúgók, az összes többi csoport az ország érdekeit védte, államtitkokat kezelt. Kitért arra: az előző kormányzati ciklusban olyan törvénymódosítás történt, amely 30 évvel meghosszabbította a dokumentumok kutathatóságának tilalmát.

Csemegézés

Kuncze Gábor megjegyezte, hogy 1990 és 1994 között ezeket az iratokat politikai célokra használták fel: ha politikai ellenféllel szemben vádat akartak megfogalmazni, akkor előhúztak egy-egy papírt. Példaként Torgyán József, illetve Csurka István ügyét említette. - Íme itt a következő példa, önök feltúrták azokat az iratokat, amelyek államtitkokat képeztek, és csemegéznek belőle a saját politikai érdekeknek megfelelően. Ez újabb szégyene az 1990 óta épülő magyar demokráciának - közölte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?