Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Nyilvánosságra kerülhet a Medgyessy-kormány múltja

2002.08.12. 15:19
A Medgyessy Péter vezette kormány minden tagja felhatalmazza a rendszerváltás utáni kormányok esetleges titkosszolgálati kapcsolatait vizsgáló bizottságot, hogy a velük kapcsolatos bármely információt nyilvánosságra hozhassa. Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter hétfőn bejelentette, kezdeményezésére a kabinet mind a 14 tagja egyetértett az engedély megadásában.
A kancellária miniszter azt is kéri a Mecs Imre által vezetett testülettől, hogy amennyiben semmilyen adat sem érkezett a kormánytagokról a bizottsághoz, akkor ezt a tényt is hozza nyilvánosságra.

Tízen már aláírták a felhatalmazást

A miniszter elmondta, azért kezdeményezte ezt a lépést, mert a közvéleménynek joga van tisztában lenni minden volt politikus múltjával és azért, hogy a kormány végre a köznapi élet szükséges döntéseivel foglalkozhasson. Kiss Elemér kifejtette: reméli, hogy a döntés például szolgál más volt kormányok tagjai számára is, hogy ezzel is hatékonyan segíthessék a bizottság munkájának eredményes befejezését.

A bizottság számára elküldendő meghatalmazást eddig tíz miniszter írta alá, négyen pedig külföldi tartozkódás miatt az elkövetkezendő napokban teszik meg ezt. Hozzátette, államtitkárokkal eddig nem egyeztetett, de terveiben ez is szerepel.

Mécs példamutatónak tartja a kormány gesztusát

Példamutatónak és tiszteletre méltónak nevezte Mécs Imre a Medgyessy-kormány tagjainak hétfőn bejelentett döntését, miszerint a kabinet minden tagja hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerváltozás óta hivatalba lépett kormányok tagjainak állambiztonsági múltjával foglalkozó parlamenti bizottság nyilvánosságra hozza személyes adataikat és minden olyan tényt, amely a vizsgálat során velük kapcsolatban felmerül.

A parlamenti vizsgáló bizottság szabaddemokrata elnöke az MTI-nek hétfőn nyilatkozva elmondta: ezzel a lépéssel a kormánytagok elősegítik a testület munkáját, amit ellenzék akadályoz. "Jó lenne, ha más kormányok is közzétennék a tagjaik rendszerváltozás előtti múltjával kapcsolatos adatokat" - tette hozzá. Mécs Imre megjegyezte, hogy az illetékes titokgazdáknál kezdeményezte a titkosság megszüntetését.

A többség tudni szeretné

A megkérdezettek többsége valamilyen formában nyilvánosságra hozná az előző rendszer állambiztonságában szerepet vállalók listáját - derült ki a Medián Népszabadság számára készült felméréséből. Ugyan a megkérdezettek 47 százaléka véli úgy, hogy a múlt bolygatása helyett le kellene zárni az ilyen ügyeket, 48 százalékuk legalább a III/III-as főcsoportfőnökségnek jelentő volt kormánytagok listáját nyilvánosságra hozná.

A megkérdezettek több mint egyötöde, 22 százalék véli úgy, hogy nyilvánossá kell tenni az előző rendszerben állambiztonsági funkciót betöltő személyek névsorát, a kémelhárítókat és a katonai elhárítás munkatársait is beleértve. Tizennégy százalék gondolja úgy, hogy a III/III-as csoportfőnökség valamennyi besúgójának, valamint a többi csoportfőnökség azon munkatársainak listáját is nyilvánosságra kéne hozni, akik 1990 után a politikai szerepet vállaltak, vagy egyházi vezetők illetve a sajtó irányítói voltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!