Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Napról napra kevesebb érintett

2002.08.09. 08:45
Az iratok egyeztetésének csütörtöki lezárultával újabb volt kormánytagokat zárt ki az érintettek köréből a volt kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság. A testület egyik szocialista tagja szerint céljuk nem az, hogy sok nevet mutassank fel, hanem hogy ne tévedjenek.
Újabb volt minisztereket zárt ki az érintettek köréből a Mécs-bizottság. A testület kormánypárti tagjai csütörtökön a belügy és a honvédelmi minisztériumban, valamint az Információs Hivatalban egyeztettek. Csak abban az esetben tekintik bizonyítottnak az érintettséget, ha egyértelmű a közreműködés, mert - mint Tóth Károly szocialista képviselő a Magyar Hírlapnak elmondta - "nem akkor jó a bizottság munkája, ha sok nevet tud felmutatni, hanem akkor, ha nem téved".

Szerdán többen voltak

"Ma kevesebben vannak, mint tegnap voltak" - nyilatkozta az érintett miniszterek számáról Dávid Gyula, szocialista bizottsági tag. A minisztériumokban és az Információs Hivatalban található iratok átvizsgálásával a bizottság befejezte az iratok egyeztetését. Mivel a nyilvántartások nem teljes körűek ezért a bizottság csak azt jelentheti ki, hogy valakiről nem találtak iratot - nyilatkozta a Hírlapnak Dávid.

Orbánról szóló információk

A bizottsághoz Orbán Viktor volt miniszterelnök esetleges titkosszolgálati múltjával kapcsolatos információkat juttatott el Szabó Lukács. Mint mondta, olyan államtitoknak minősülő információkhoz jutott, melyeket a testületnek kell kivizsgálnia - írja a Népszabadság. Szabó szerint a bizottságnak a jövőben több személyt is meg kell hallgatnia az információk kapcsán.

Ha bárki iratot ad át a bizottságnak, azt szakértőkkel megvizsgáltatják, majd átadják az NBH-nak, hogy keressék meg az anyag eredetijét, és állapítsák meg valódiságát - mondta el Szabó bejelentésére reagálva Tóth a Magyar hírlapnak. Meghallgatásokra csak ezután kerül sor, nehogy alaptalanul hírbe hozzanak valakit - tetette hozzá.