Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Napról napra kevesebb érintett

2002.08.09. 08:45
Az iratok egyeztetésének csütörtöki lezárultával újabb volt kormánytagokat zárt ki az érintettek köréből a volt kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság. A testület egyik szocialista tagja szerint céljuk nem az, hogy sok nevet mutassank fel, hanem hogy ne tévedjenek.
Újabb volt minisztereket zárt ki az érintettek köréből a Mécs-bizottság. A testület kormánypárti tagjai csütörtökön a belügy és a honvédelmi minisztériumban, valamint az Információs Hivatalban egyeztettek. Csak abban az esetben tekintik bizonyítottnak az érintettséget, ha egyértelmű a közreműködés, mert - mint Tóth Károly szocialista képviselő a Magyar Hírlapnak elmondta - "nem akkor jó a bizottság munkája, ha sok nevet tud felmutatni, hanem akkor, ha nem téved".

Szerdán többen voltak

"Ma kevesebben vannak, mint tegnap voltak" - nyilatkozta az érintett miniszterek számáról Dávid Gyula, szocialista bizottsági tag. A minisztériumokban és az Információs Hivatalban található iratok átvizsgálásával a bizottság befejezte az iratok egyeztetését. Mivel a nyilvántartások nem teljes körűek ezért a bizottság csak azt jelentheti ki, hogy valakiről nem találtak iratot - nyilatkozta a Hírlapnak Dávid.

Orbánról szóló információk

A bizottsághoz Orbán Viktor volt miniszterelnök esetleges titkosszolgálati múltjával kapcsolatos információkat juttatott el Szabó Lukács. Mint mondta, olyan államtitoknak minősülő információkhoz jutott, melyeket a testületnek kell kivizsgálnia - írja a Népszabadság. Szabó szerint a bizottságnak a jövőben több személyt is meg kell hallgatnia az információk kapcsán.

Ha bárki iratot ad át a bizottságnak, azt szakértőkkel megvizsgáltatják, majd átadják az NBH-nak, hogy keressék meg az anyag eredetijét, és állapítsák meg valódiságát - mondta el Szabó bejelentésére reagálva Tóth a Magyar hírlapnak. Meghallgatásokra csak ezután kerül sor, nehogy alaptalanul hírbe hozzanak valakit - tetette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!