Viola
-6 °C
-2 °C

Péterfalvi: aggályos a Mécs-bizottság munkája

2002.08.07. 16:59
Személyes adatokat csak az érintett beleegyezésével hozhatnak nyilvánosságra, állapította meg a Mécs-bizottság munkájával kapcsolatos vizsgálatában Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Véleménye szerint a bizottság munkáját szabályozó határozat több pontja sem felel meg az alkotmányos követelményeknek.
Több szempontból sem felel meg a rendszerváltás után alakult kormányok tagjainak titkosszolgálati érintettségét vizsgáló bizottság munkáját szabályozó parlamenti határozat a vonatkozó alkotmányos követelményeknek - állapította meg a Mécs Imre és egy állampolgár kezdeményezésére indított vizsgálatában Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Véleménye szerint személyes adatok kezelését az érintett hozzájárulásán kívül csak törvény szabályozhatja, ezzel szemben a bizottság országgyűlési határozat alapján kezdte meg munkáját.

Büntetőjogi következmények

A vizsgált személyek köre sem felel meg az alkotmány rendelkezéseinek, mivel megkülönböztetést tesz a közhatalmat gyakorlók, illetve a politikai közéletben résztvevők csoportjai között - a vizsgált személyek köre ugyanis kizárólag a kormányok tagjaira szorítkozik. Valójában azonban még a települési önkormányzati képviselők is ebbe a körbe tartoznának.

Péterfalvi megállapítása szerint a vizsgálatra "indirekte visszaható hatály keletkezett", erre azonban még törvényi szabályozás esetén sem lenne lehetőség. Aggályosnak tartja továbbá, hogy a vizsgálat hatálya alá kerülhet olyan személy is, aki nem vett részt, sőt nem is tudott arról, hogy a hálózati nyilvántartásban szerepel - akár megfigyeltként is. Az adatvédelmi biztos ajánlásában felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogosulatlan adatkezelés büntető- és polgári jogi következményeket vonhat maga után.

Medgyessy engedélyezte

Nem lehet tehát olyan adatokat nyilvánosságra hozni, melyhez az érintett nem járult hozzá - összegezte állásfoglalását sajtótájékoztatóján Péterfalvi. Mint mondta, állásfoglalását a Medgyessy-bizottság munkájára nézve is érvényesnek tekinti. Medgyessy Péter azonban hozzájárult adatai kezeléséhez, így azok nyilvánosságra hozhatóak - hívta fel a figyelmet az ombudsman, arra a felvetésre válaszolva, hogy vajon törvényt sértett-e a Magyar Nemzet. Az adatvédelmi biztos nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy közszereplő esetén nyilvánosságra hozhatóak-e a személyes adatok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!