Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kivonult az ellenzék a Mécs-bizottságból

2002.08.05. 12:21
A kiszivárogtatások és a feltételezett államtitoksértés kivizsgálásának elmaradása miatt az ellenzék kivonult a Mécs-bizottság zárt üléséről. A szocialisták szerint a testület jó úton jár, mert nem veszett el a részletekben, és a lehető legrövidebb úton be tudja fejezni azt a munkát, amiért létrejött. Az eddigiek mellett a honvédelmi tárca és a Belügyminisztérium adatai is megérkeztek.
A bizottság munkájának berekesztését kérte a rendszerváltás utáni kormánytagok titkosszolgálati kapcsolatait vizsgáló testület MDF-es és fideszes tagja. Csáky András szerint a bizottság elvesztette a presztízsét, mert a vizsgálat titkos anyagainak egy része a sajtó birtokába került. Azt indítványozta, hogy forduljanak a házelnökhöz az ügy kivizsgálásáért, és addig a testület függessze fel tevékenységét.

Nem NATO-országban, mobiltelefonon

Répássy Róbert, csatlakozva a demokrata fórumos javaslathoz, felvetette: a testület elnöke, Mécs Imre külföldi tartózkodása alatt kapott titkos információkat telefonon, és ezzel súlyos államtitoksértést követett el. Az ellenzéki képviselők Mécs szemére vetették, hogy egy nem NATO-tag országban tartózkodva kapott információkat telefonon, azt követelték, hogy vizsgálják meg, történt-e államtitoksértés. "A kiszivárogtatás miatt kétségesnek tűnik a beérkezett dokumentumok hitelessége" - szögezte le Répássy.

Nevek említése nélkül

Mécs erre reagálva közölte, hogy a bizottság C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen átesett titkárával előre egyeztetve, nevek említése nélkül, csupán összesített adatokat kapott. Ezek pedig Mécs megítélése szerint olyan információk, melyek nem képeznek államtitkot. Mécs Imre hozzátette, a bizottságnak el kell látnia információs kötelezettségét - persze a titoktartási szabályokat betartva.

Lemondásra szólították fel Mécs Imrét

A Fidesz és az MDF képviselői lemondásra szólították fel Mécs Imrét a rendszerváltás utáni kormánytagok esetleges titkosszolgálati érintettségét vizsgáló testület éléről. A bizottság fideszes alelnöke Kovács Zoltán úgy vélekedett, hogy biztosra vehető, hogy az adatokkal manipuláció folyik, a kiszivárogtatások miatt pedig oly annyira megrendül a bizalom a testület munkájában, hogy mindaddig amíg Szili Katalin házelnök a testületben folyó titokkezeléssel kapcsolatos vizsgálatot le nem folytatja nem vesznek részt tovább a bizottság munkájában.

A testület hétfői ülését elhagyó ellenzékiek egyébként azt állították, hogy nem kivonultak, hanem az egyszerűen okafogyottá vált, miután nem szavazták meg a napirendet. Csáky András, a bizottság MDF-es tagja úgy vélekedett, hogy a testület valójában a miniszterelnök múltjának figyelemeltérése céljából jött létre, és kijelentette, Medgyessy kőkeményen sáros az elmúlt rendszer bűneiben.

Jól végzik munkájukat

A testület kormánypárti tagjai tanácskozás keretében vizsgálták meg az iratokat. Mécs Imre elnök elmondta, hogy az első áttekintés után a sajtóban megjelent újabb hírekkel ellentétben nem állt be jelentős növekedés az esetleges érintettek számában. Újságírói kérdésre nem tudta megerősíteni, hogy 20 felett lenne azoknak a száma, akik együttműködőként vagy éppen megfigyeltként szerepeltek a különböző szolgálatok irataiban. Az előállt helyzetről Mécs úgy vélekedett, hogy azt akár a házszabály vizsgálóbizottságokra vonatkozó szabályainak módosításával lehet megoldani. A nevek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy azt vagy a titokgazdák engedélyével, vagy az országgyűlés külön erre vonatkozó döntésével lehet megtenni.

Tóth Károly, a testület szocialista tagja elmondta, hogy a megküldött anyagok alapján egyes nevekkel kapcsolatban további információkra van szükség ahhoz, hogy egyértelművé váljon az illető együttműködő volt-e avagy áldozat. Tóth Károly szocialista párti delegált úgy vélekedett, a testület a legjobb úton jár, mert teljesítheti célkitűzéseit, hiszen nem vész el a részletekben. Egyetlen feladatuk kideríteni, ki működött közre a titkosszolgálati munkában és ki nem.