Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Martonyit is beszervezték volna, de nem vállalta

2002.08.03. 10:37
A volt külügyminiszter azt állítja, hogy a beszervezését kezdeményezőknek megmondta: inkább Magyarországon marad, ha a külszolgálat ára a jelentés. Martonyi János az szt tiszti múltjával kapcsolatos pletykákra reagált a Népszabadságnak. A politikus 1979-1984 között Brüsszelben teljesített külszolgálatot, az ottani nagykövetség kereskedelmi osztályán kereskedelmi titkárként.
A személyével kapcsolatos találgatásokra reagálva Martonyi János volt külügyminiszter a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, hogy 1979-ben brüsszeli diplomáciai kiküldetése előtt megpróbálták őt beszervezni a titkosszolgálatok. Martonyi ezzel kapcsolatban leszögezte: "hálózati tevékenység vállalására vonatkozó nyilatkozatot" nem írt alá, jelentéseket nem adott, és semmifajta prémiumot, kedvezményt, bármi egyebet soha nem kapott. Martonyi, aki 1979-1984 között Brüsszelben teljesített külszolgálatot, az ottani nagykövetség kereskedelmi osztályán kereskedelmi titkárként, a beszervezési kísérletkor elmondta, hogy ilyen feladatot nem vállal, s ha ez a külszolgálat feltétele, akkor inkább itthon marad.

A stílusos párbeszéd hívei

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) nemrég megválasztott új elnöke szerint a jobboldal nem szenvedett vereséget, hanem "minimális különbséggel hátrányba került". A civil szervezet vezetője a tömegdemonstrációkat, gyűléseket nem tartja "utcai politizálásnak", hiszen a politikai élet valamennyi szereplője él ezzel. Az MPEE feladata a szellemi, erkölcsi háttér erősítése - mondja. Szerinte a baloldal célja: a radikális jobboldali sarokba beszorítani az egész polgári tábort. Szerinte a taktika régi és egyértelmű, nincs semmi új a nap alatt. Annak kapcsán, hogy Kövér László, a Fidesz elnökségi tagja, az országos választmány elnöke nemrég a "proli irigység" és a "nacionalista düh" ötvözéséről beszélt a szocialisták választási sikere okán, Martonyi azt mondta, hogy "Kövér László is a párbeszéd híve. Mindenkinek megvan a maga sajátos stílusa." A Magyar Demokrata című hetilap nemrég megjelent holokauszttagadó cikkével kapcsolatban a politikus azt mondta, hogy az írástól "borzongott a háta", s azt elfogadhatatlannak tartja.