Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Martonyit is beszervezték volna, de nem vállalta

2002.08.03. 10:37
A volt külügyminiszter azt állítja, hogy a beszervezését kezdeményezőknek megmondta: inkább Magyarországon marad, ha a külszolgálat ára a jelentés. Martonyi János az szt tiszti múltjával kapcsolatos pletykákra reagált a Népszabadságnak. A politikus 1979-1984 között Brüsszelben teljesített külszolgálatot, az ottani nagykövetség kereskedelmi osztályán kereskedelmi titkárként.
A személyével kapcsolatos találgatásokra reagálva Martonyi János volt külügyminiszter a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, hogy 1979-ben brüsszeli diplomáciai kiküldetése előtt megpróbálták őt beszervezni a titkosszolgálatok. Martonyi ezzel kapcsolatban leszögezte: "hálózati tevékenység vállalására vonatkozó nyilatkozatot" nem írt alá, jelentéseket nem adott, és semmifajta prémiumot, kedvezményt, bármi egyebet soha nem kapott. Martonyi, aki 1979-1984 között Brüsszelben teljesített külszolgálatot, az ottani nagykövetség kereskedelmi osztályán kereskedelmi titkárként, a beszervezési kísérletkor elmondta, hogy ilyen feladatot nem vállal, s ha ez a külszolgálat feltétele, akkor inkább itthon marad.

A stílusos párbeszéd hívei

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) nemrég megválasztott új elnöke szerint a jobboldal nem szenvedett vereséget, hanem "minimális különbséggel hátrányba került". A civil szervezet vezetője a tömegdemonstrációkat, gyűléseket nem tartja "utcai politizálásnak", hiszen a politikai élet valamennyi szereplője él ezzel. Az MPEE feladata a szellemi, erkölcsi háttér erősítése - mondja. Szerinte a baloldal célja: a radikális jobboldali sarokba beszorítani az egész polgári tábort. Szerinte a taktika régi és egyértelmű, nincs semmi új a nap alatt. Annak kapcsán, hogy Kövér László, a Fidesz elnökségi tagja, az országos választmány elnöke nemrég a "proli irigység" és a "nacionalista düh" ötvözéséről beszélt a szocialisták választási sikere okán, Martonyi azt mondta, hogy "Kövér László is a párbeszéd híve. Mindenkinek megvan a maga sajátos stílusa." A Magyar Demokrata című hetilap nemrég megjelent holokauszttagadó cikkével kapcsolatban a politikus azt mondta, hogy az írástól "borzongott a háta", s azt elfogadhatatlannak tartja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!