Aliz
6 °C
14 °C

Tiz kormánytag dolgozott a titkosszolgálatoknak

2002.08.13. 14:01
Az Antall-Boros kabinetben volt a legtöbb olyan személy, aki korábban "együttműködött vagy közreműködött" a titkosszolgálatokkal. Két érintett két kormányban is szerepet vállalt, így a Mécs Imre vezette bizottság kormánypárti tagjai szerint összesen 10 miniszter és államtitkár dolgozott a titkosszolgálatoknak.
Az Antall-Boros kormány öt tagja, a Horn- kormány két tagja, az Orbán- kormány négy tagja és a Medgyessy-kormány egy tagja olyan személy, akivel kapcsolatban a bizottsághoz beérkezett anyagok alapján a testület kormánypárti tagjai bizonyítva látják, hogy együttműködtek illetve közreműködtek az egykori titkosszolgálatok munkájában.

Ketten dupláztak

Tóth Károly, a bizottság MSZP-s tagja elmondta, hogy ezek az adatok összesen 10 főre vonatkoznak, ugyanis két olyan személy neve is köztük van, akik több kormányban is szerepet kaptak. Az Index kérdésére elmondták, hogy az együttműködők között miniszterek és államtitkárok is találhatók, valamint, hogy a főállású titkosszolgálati tiszten kívül valamennyi ismert titkosszolgálati szerepkör előfordul.

A bizottság összesen 184 személy esetében kért adatokat a különböző titokgazdáktól és 24 személyről derült ki, hogy valamilyen nyilvántartásba szerepelt. Az összegzés alapján 8 esetben derült ki, hogy csupán beszervezési kísérletről volt szó. Hat személynél pedig az adatok alapján tényleges együttműködésről semmilyen adat nem került elő.

Az ellenzéket sürgetik

Simon Gábor, a bizottság szocialista tagja felszólította a testület ellenzéki tagjait, hogy vagy mondjanak le tagságukról vagy kezdjék meg ismét a munkát, mert a házszabály alapján egyértelmű, hogy a vizsgálóbizottsági tagságot felfüggeszteni nem lehet. A szocialista képviselő szerint a három ellenzéki bizottsági tag csupán obstruálja a testület tevékenységét, és akadályozza a munkavégzést.

Mécs szakértőkkel cáfolja az ombudsman állításait

Mécs Imre, a bizottság elnöke elmondta, hogy szakértői vizsgálatnak vetették alá az ombudsman nemrégiben közzétett ajánlását. Ez alapján arra az álláspontra jutottak, hogy az előző kormányok titkosszolgálati együttműködése nem személyes, hanem közérdekű adatnak kell, hogy minősüljön, ennek megismerése a közvélemény számára pedig alkotmányos alapjog, amit csak kivételes törvényben szabályozott meghatározással lehet korlátozni. A bizottság elnöke bejelentette, ennek értelmében felkéri a titokgazdákat, hogy minősítsék át az adatokat, hogy azok közzétehetők legyenek. Tóth felszólította az összes érintettet, hogy engedélyezze az adatok nyilvánosságra hozatalát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?