Judit
3 °C
7 °C

Járai, Boros: titkos szolgálatok, titkos ügyletek

2002.08.16. 11:20
Medgyessy Péterhez hasonlóan az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos ügyekben került kapcsolatba a titkosszolgálatokkal az Orbán-kormány volt pénzügy- és Phare-minisztere, Járai Zsigmond és Boros Imre. Mindketten a "második nyilvánosság" lapját, a Magyar Nemzetet választották önéletrajzuk eddig homályos részleteinek felfedésére.
Járai Zsigmond, az MNB elnöke, az Orbán-kormány pénzügyminisztere az elmúlt napokban azzal keltett feltűnést, hogy kabinettársai többségével ellentétben nem adott felhatalmazást a Mécs-bizottságnak az esetleges titkosszolgálati múltjával kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalára.

Járai gazdasági útijelentéseket küldött a BM-nek

A volt miniszter - akinek érintettségével kapcsolatban már hosszabb ideje tartották magukat a parlamenti pletykák - a Magyar Nemzetben számolt be kapcsolatáról a Kádár-korszak titkosszolgálatával. Járai a lapnak azt mondta, hogy a 80-as években megpróbálták beszervezni, ám ezt elutasította. Csak többszöri nyomásra írt alá egy nyilatkozatot, amely szerint a külföldi útjairól készült, az ország gazdasági helyzetének külhoni megítélését tartalmazó útijelentéseket kellett megküldenie többek között a Belügyminisztériumnak is.

Az MNB vezetője szerint tevékenysége mai mércével is vállalható, hiszen az Orbán-kormányban és jelenlegi munkája során is tájékoztatnia kell a kabinetet a gazdaság helyzetéről. A Népszabadság informátora, megerősítve Járai beszámolóját elmondta: az aláírt nyilatkozat alapján érthető, hogy a III/II csoportfőnökség megfelelő osztálya hálózati személyként, illetve társadalmi kapcsolatként tartotta nyilván egészen a rendszerváltásig.

Dávid nem hisz a Nemzetben megjelent interjúnak
Meglepőnek tartja Boros Imre Magyar Nemzetnek tett nyilatkozatát Dávid Ibolya. Boros az MDF parlamenti képviselőjeként korábban az MDF elnökségének írásban tanúsította, hogy soha nem működött együtt a III-as főcsoportfőnökség egyetlen osztályával és munkatársával sem. "Nem volt informátor, nem volt ügynök, szt tiszt és jelentést sem írt" - mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint az a nyilatkozat, amelyet Boros Imre saját kezűleg írt alá, "egyértelmű és világos", míg a napilapban megjelent interjú "valóságtartalma megkérdőjelezhető". "Én Boros Imre írásos nyilatkozatában bízom" - tette hozzá az MDF elnöke.
forrás: MTI
A nagy pénzügyi manőver

Boros Imre, az MDF képviselője, az előző ciklus PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli minisztere egy nappal később szintén a Magyar Nemzet hasábjain egy 1986 és 1992 között zajlott nemzetközi pénzügyi ügyletről számol be, amelyben a Magyar Nemzeti Banknak egy álüzletekkel operáló külföldi partnerrel kellett "megmérkőznie". Az országot súlyosan érintő határidős üzletekben az MNB vesztesége akár több százmillió dollárt is elérhette volna, ezért a tranzakciók vizsgálatába Boros szerint bekapcsolódtak a magyar és az érintett ország rendőrei, ügyészei, sőt - kezdetben fedett módon - titkosszolgálatai is.

A volt miniszter állítása szerint a bonyolult, pénzmosásgyanús ügyletekkel kapcsolatban a rendőrség kért tájékoztatását, a magyar titkosszolgálat pedig konspirációs kiképzésben való részvételre kérte őt. Boros elmondása szerint az MNB-ből való távozásakor együttműködési nyilatkozatot írattak vele alá, ami az MNB egyes vezetői előtt is ismert volt.

Ők is vállalhatónak tartják

Az Orbán-kormány mindkét minisztere egybehangzóan - Medgyessyhez hasonlóan - úgy vélekedik, hogy a titkosszolgálatokhoz fűződő kapcsolata ma is vállalható, és nyilvánosságra kerülése csak a Medgyessy-ügy miatt történt. "Nem mondok le, nem tettem semmi olyat, ami erre késztetne. Van dolgom és dolgozom" - nyilatkozta Járai Zsigmond, aki alkotmányellenesnek tartja, hogy a Mécs-bizottság adatokat gyűjt róla.

Boros szerint pedig a Mécs-bizottságnak van szüksége "rengeteg szappanra és habra ahhoz, hogy Medgyessyt tisztára mosdassák, és hogy a szappan, a hab mibe kerül, az nekik teljesen közömbös". Minkét volt miniszter arra hivatkozik, hogy korábban átesett már C típusú átvilágításon, sőt Járai arról is beszámol, hogy titkosszolgálati kapcsolatáról annak idején Orbán Viktor volt kormányfőt is tájékoztatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?