Árpád
-2 °C
4 °C

Hitelesek lehetnek Boros titkosszolgálati múltjának dokumentumai

2002.08.21. 08:43
Hitelesnek találták a Boros Imre egykori tárca nélküli miniszter szt tiszti múltjáról szóló iratokat a III. főcsoportfőnökség egykori tisztjei. A Népszabadságnak és a Magyar Hírlapnak nyilatkozó titkosszolgálati vezetők egyértelműen hitelesnek találták a dokumentumokon található aláírásokat, és magyarázatokat adtak Boros kifogásaira is.
Nem tartalmaz ellentmondást az, hogy Boros csak 1970-ben kezdett dolgozni, míg a kinevezési okmányon 1965. január 1-i dátum szerepel, mivel a vonatkozó utasítások alapján az egyetemi éveket, illetve az esetleges korábbi munkaviszonyt és a katonai szolgálatot beszámítva állapították meg a munkaviszony kezdetét az szt tiszteknél - nyilatkozta egy a korábbi minisztériumi ügykezelést felügyelő, már nyugdíjas BM-tisztviselő a Népszabadságnak.

Munkaköri szám

Boros másik kifogása szerint még munkakönyvének száma sincs "helyesen meghamisítva". "Az Mksz megjelölés nem a munkakönyv, hanem a munkaköri szám rövidítése" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak egy volt titkosszolgálati tiszt. Mint mondta, a dokumentumon látható "Mksz: MA-12" jelentése szerint Boros az ennek megfelelő főoperatív tiszti besorolásba tartozott.

Ugyanez megfigyelhető Medgyessy Péter szt tiszti kinevezési okmányán is, a miniszterelnök a K-13 besorolást kapta. Minél alacsonyabb értékű a munkaköri szám, annál magasabb beosztást jelent, tette hozzá a volt titkosszolgálati vezető. A nyugdíjba vonulással kapcsolatban a lapoknak nyilatkozó szakértők elmondták, a március 31-i dátum nem a parancs keltét, hanem a hatálybalépésének időpontját jelöli.

Maga kérte nyugdíjazását

Boros egy év utáni nyugdíjazására két okból is sor kerülhetett: egyrészt a volt miniszternek 1990-ben éppen megvolt a 25 éves munkaviszonya, a belügyminisztériumnál ekkor már nyugdíjazhatják a munkatársakat. Másrészt 1990 januárjában felszámolták a III/III-as csoportfőnökséget és a III/II-es csoportfőnökségen is állomány-felülvizsgálatot tartottak. Amennyiben valaki kérte, távozhatott a titkosszolgálatoktól. Boros nyugdíjazási parancsa szerint a döntést Boros "kérelmére" hozták meg.

Hiteles aláírások

A dokumentumokon látható aláírásokat - Földesi Jenő államtitkárét, valamint az állambiztonsági főcsoportot irányító Harangozó Szilveszter aláírását - is hitelesnek találták a Népszabadságnak és a Magyar Hírlapnak nyilatkozó egykori belügyi tisztek. Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár a konkrét ügyről nem kívánt nyilatkozni, azonban a Népszabadságnak elmondta: a rendelkezésre álló titkos adatok nyilvánosságra hozatalával a közeljövőben egyértelműen kiderülhet, mi az igazság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?