Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A pénzügyi világ taktikájáról jelentett Medgyessy

2002.08.12. 12:36
A kormányfő karrierjének alakulását nem befolyásolta szigorúan titkos tiszti tevékenysége - állította a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság előtt Hetényi István egykori pénzügyminiszter. Szerinte Medgyessy csak a nemzetközi pénzügyi világról adott tájékoztatást feletteseinek, más információkkal azonban nem foglalkozott. Nikolits István, a Horn-kormány titokügyi minisztere szerint jó munkát végeztek azok, akik beszervezték Medgyessyt.
A nemzetközi pénzügyi helyzetről adott információkat a Pénzügyminisztériumnak Medgyessy Péter - állította Hetényi István, egykori pénzügyminiszter a kormányfő titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság hétfői ülésén. Medgyessy egykori főnöke elmondta, miniszterként kétévente kapott tájékoztatást az ország nemzetbiztonsági helyzetéről, és e dokumentumban tudatták vele, hogy a belügy Medgyessyvel áll kapcsolatban. Hetényi úgy vélekedett, hogy más, a nyugati pénzügyi helyzettől eltérő témában a mostani miniszterelnök nem szolgáltatott információt.

Beszámoló kétévente

Hetényi azt állította, hogy kétévente kapott tájékoztatást. Ilyenkor a hivatalában kereste fel két civil ruhás BM-es egy átfogó jelentéssel. Ezek az anyagok a nemzetközi pénzvilág helyzetéről, illetve taktikájáról adtak képet. Megítélése szerint Medgyessy Péter a BM-nek adott információival segítette az országot, mert akkoriban félő volt, hogy a belügyi tárca más politikai vonalra helyezkedik, mint a reformer pénzügyminisztérium.

A KB azt se tudta, Medgyessy párttag-e

A Medgyessyt miniszterhelyettessé kinevező Hetényi szerint a kormányfő karrierjének alakulásában nem volt szerepe a politikus szt tiszti tevékenységének. Amikor ugyanis Hetényi István javasolta Medgyessy előléptetését, a KB azt sem tudta, hogy a mostani miniszterelnök párttag-e. Hetényinek miniszterként nem volt tudomása a folyamatban lévő tárgyalásokról, hozzátette azonban, hogy ez nem kirívó, hiszen minél kevesebben tudtak egy szigorúan titkos tiszt ténykedéséről, az illető annál sikeresebb volt.

A testület ülésén kiderült, hogy továbbra sem kapott tájékoztatást a bizottság arról, hogy fennakadtak-e a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon a szakértőnek felkért Kiszely Gábor, illetve Gorka Sebestyén.

Nikolits: Jó munkát végeztek, akik beszervezték Medgyessyt

A sajtóból szerzett tudomást Medgyessy Péter miniszterelnök szt-tiszti múltjáról Nikolits István, a polgári titkosszolgálatokat a Horn-kabinetben felügyelő miniszter. A politikus a zárt ülését követően újságíróknak úgy nyilatkozott: jó munkát végeztek azok, akik beszervezték Medgyessy Pétert. "Olyan helyen dolgozott, olyan feladatot vállalt el, ami akkori szemmel nézve is aranyat ért" - tette hozzá Nikolits István. A volt titokminiszter beszámolt arról is, hogy a bizottságot a nemzetbiztonsági szolgálatok működéséről tájékoztatta.

Nikolits István szerencsétlennek nevezte a bizottság munkáját, mert mint mondta: az ország védelmi képessége szempontjából egy nagyon kritikus kérdéssel foglalkoznak. Leszögezte: Medgyessy Péterrel szemben semmi olyat nem tudtak felmutatni, amely szerint bármiféle törvénytelenséget követett volna el. Kijelentette: szerencsétlennek tartja a bizottságot létrehozó határozatot is, és szerinte a testületnek be kellene fejeznie a munkáját.

Békesi sem tudott semmiről

Békesi Lászlónak, a rendszerváltozás előtti Lázár-, Grósz-, majd Németh-kormány pénzügyminiszter-helyettesének, a Németh-kormány pénzügyminiszterének az adatok nyilvánosságra kerülése előtt nem volt tudomása Medgyessy Péter kormányfő titkosszolgálati tevékenységéről. Mint elhangzott, Medgyessy Pétert 1977-1978 óta szakmai körökből ismeri. "Amíg a Pénzügyminisztériumban dolgoztam, nem is tudtam arról, hogy ott szt-tisztek egyáltalán voltak" - mondta Békesi László.

Kérdésre válaszolva kifejtette: 1980-80 fordulóján, a Fővárosi Tanács általános elnökhelyetteseként szerzett tudomást arról, hogy Magyarország csatlakozni akar a Nemzetközi Valutaalaphoz, de konkrét információja nem volt a titkos tárgyalásokról.

A vizsgálóbizottság kedden délelőtt folytatja munkáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!