Viola
-6 °C
-2 °C

Már nem államtitok az egykori kormánytagok érintettsége

2002.08.21. 18:44
Kiss Elemér, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter levélben arról értesítette Mécs Imrét, az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság szabad demokrata elnökét, hogy a testület által érintettnek talált politikusok esetében megszünteti a szigorúan titkos minősítést. Így csütörtöktől nnyilvánosságra hozható az ügynöklista, illetve az érintettek is felmentést kapnak a titoktartási kötelezettség alól.
Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Mécs Imre korábban levélben kérte Kiss Elemért, hogy vizsgálja felül, meg kell-e tartani az érintettek állambiztonsági múltjára vonatkozó szigorúan titkos minősítést, vagy meg lehet-e szüntetni azt.

Az érintettség ténye nem titok

Tóth András beszámolt arról: a vizsgálat során megállapították, hogy önmagában az érintettség ténye nem tartalmaz olyan adatot, amely a szigorúan titkos minősítés fenntartását indokolná.

Nyolc név már biztosan megsimerhető

Tájékoztatása szerint a Mécs Imre által korábban említett tíz fő közül Kiss Elemér nyolc politikusra vonatkozóan szüntethette meg a szigorúan titkos minősítést, mivel a róluk szóló anyag a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, illetve az Információs Hivatalnál található. Mint mondta, a további két érintett személy minősítéséről a honvédelmi tárca dönthet. Az MTI úgy tudja, várhatóan a szakminisztérium is megszünteti szigorúan titkos minősítését.

Tóth András kitért arra: a vizsgálat eredményéről szóló levelet Mécs Imre csütörtökön kaphatja meg, és ez egyben azt jelenti, hogy attól kezdve az érintettek is felmentést kapnak titoktartási kötelezettségük alól. Az államtitkár úgy látja, a történtek következményeként a bizottság nyilvánosságra hozhatja az állambiztonsággal való kapcsolattartásban érintett politikusok névsorát.

Mécs Imre, a rendszerváltozás utáni kormányok tagjainak állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság elnöke az MTI érdeklődésére közölte: addig nem kíván nyilatkozni az ügyről, amíg Kiss Elemér levelét meg nem kapta. Hozzáfűzte: a testület ezzel a kérdéssel a legkorábban jövő keddi ülésén foglalkozhat.

Kövér: ez izléstelen színjátékt

Kövér László, az Orbán kormány első titokminisztere, a Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes tagja a dönt úgy kommentálta: lehet olyan személyes adat, amit az érintett hozzájárulása nélkül nem lehet nyilvánosságra hozni. Azt tanácsolta a döntéshozóknak, hogy tanulmányozzák az adatvédelmi ombudsman e tárgyban született állásfoglalását. Kövér László ízléstelen színjátéknak nevezte a folyamatot, amelyben szerinte nyilvánvaló, hogy mi a cél.

"Ha már Medgyessy Péterről nem sikerült bebizonyítani, hogy miatta bukott meg a hidegháborúban a Szovjetunió, akkor lehetőleg mindenkit össze kell sározni, akit csak lehet, elsősorban a polgári oldalon." - fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!