Árpád
-2 °C
3 °C

Mécs: Nyilvánosságra hozzuk a Mádl Ferencről esetleg felbukkanó adatokat

2002.08.17. 21:33
Nyilvánosságra kívánja hozni a Mádl Ferencről esetleg felbukkanó adatokat a volt és jelenlegi kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság. Mécs Imre szerint nem túl szerencsés, ha Mádl köztársasági elnökként nyilatkozta, hogy nem járul hozzá személyes adatainak nyilvánosságra hozatalához.
"Nem egyeztethető össze a köztársasági elnöki tisztséggel és nem is túl szerencsés" - jellemezte Mádl Ferenc nyilatkozatát a Mécs-bizottság munkájával kapcsolatban a bizottság elnöke. Mádl pénteken, bár meg nem tiltotta, nem járult hozzá személyes adatainak nyilvánosságra hozatalához. A köztársasági elnök alkotmánysértőnek tartja ugyanis a bizottság munkáját.

Miniszterként érthető, államfőként nem túl szerencsés

Amennyiben a nyilatkozatot Mádl Ferenc az Antall-kormány egykori minisztereként tette, "akit az Országgyűlés július 9-i ülésén egyhangú döntéssel létrehozott vizsgálóbizottsága a többi volt kormánytaggal együtt vizsgálat alá vont", akkor Mécs tudomásul veszi a közleményét, mint személyes véleményt - áll a szabaddemokrata képviselő levelében. "Ha azonban a Magyar Köztársaság elnöke nyilatkozik így, akkor azt nem tartom összeférhetőnek és szerencsésnek" - jelenti ki a levélben Mécs Imre.

Nyilvánosságra hozzák Mádl adatait is

A vizsgálóbizottságot alkotmányosan hozta létre az Országgyűlés, mégpedig egyhangú szavazással, vagyis a lehető legnagyobb legitimációval - jelentette ki Mécs. A politikus szerint nem az országgyűlési határozat, hanem az alkotmány ír elő az állampolgárok számára kötelező magatartást az országgyűlési bizottságok tekintetében. "A volt kormánytagoknak az előző rendszer jogállamisággal ellentétes tevékenységet folytató állambiztonsági szerveivel való kapcsolata és tevékenysége az Alkotmánybíróság elvi döntése szerint is közérdekű, amely az adatvédelmi törvény rendelkezése szerint nem vonható el a közvéleménytől, csak a törvényben megszabott esetben" - fogalmaz Mécs Imre.

A bizottság feladata az, hogy az adatokat összegyűjtse, hitelességükről meggyőződjön és titkosságuk feloldása után az adatvédelmi törvény közérdekű adatokra vonatkozó előírásainak megfelelően az állampolgárok rendelkezésére bocsássa. "Ezt fogjuk tenni valamennyi, vizsgálat alá vont volt és jelen kormánytag, így az ön esetleg felbukkanó adataival" - szögezi le az államfőnek írt levelében Mécs Imre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?