Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Mádl: nem és nem

2002.08.16. 13:44
Jó szándékának elismerése mellett is alkotmánysértőnek tartom az 1990 óta hivatalba lépett kormányok tagjainak állambiztonsági múltjával foglalkozó parlamenti bizottság működését, amit államfőként nem legitimálhatok, ezért sem elutasító, sem beleegyező nyilatkozatot nem teszek azzal kapcsolatban, hogyan kezelje jelentésének rám vonatkozó részét a testület - jelentette ki Mádl Ferenc pénteken.
Az államfő álláspontja szerint az alkotmány értelmében az Országgyűlés határozattal csak önmagát kötelezheti, állampolgárokra kötelező normát azonban csak törvényben állapíthat meg. "Az átvilágításról van hatályos törvény, amelyet nem lehet parlamenti határozattal pótolni" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Nem működött együtt

Mádl Ferenc kijelentette, soha nem volt tagja egyetlen pártnak, és semmilyen formában sem működött együtt az állambiztonsági szervekkel, és leszögezte, hogy egyik ügyosztálynak sem végzett semmilyen tevékenységet, nem írt alá nyilatkozatot, és nem írt jelentéseket. Az államfő egyetért a múltat érintő vizsgálat szükségességével. Tiszta lelkiismerettel áll az őt érintő vizsgálat elé, de köztársasági elnökként kötelessége figyelmeztetni az alkotmányosság betartására.

"A múlt tisztázása nem történhet alkotmányellenesen, nem vezethet a jogállamiság elveinek sérelméhez" - hangsúlyozta Mádl Ferenc, aki célszerűnek és szükségesnek tartja, hogy az Országgyűlés mielőbb megteremtse a vizsgálat törvényes feltételeit. "Ha ez megtörténik, elsőként járulok hozzá ahhoz, hogy a vizsgálat rám vonatkozó része nyilvánosságra kerüljön" - jelentette ki az MTI-nek a köztársasági elnök.

Pokorni, Harrach és Pepó vállalják a nyilvánosságot

Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány 1998-2001 közötti oktatási minisztere, Harrach Péter az országgyűlés alelnöke, az Orbán kormány 1998-2002 közötti szociális és családügyi minisztere és Pepó Pál 1998-2000 közötti környezetvédelmi miniszter hozzájárult ahhoz, hogy a Mécs Imre által vezetett parlamenti bizottság nyilvánosságra hozza a vele kapcsolatban keletkezett, esetleg rá vonatkozó, állambiztonsági múlttal kapcsolatos információkat, illetve azt is, ha ilyet nem talál.

Szabó György, a Horn-kormány népjóléti minisztere pénteken szintén hozzájárult ahhoz, hogy adatait nyilvánosságra hozzák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?