Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Hordható a vörös csillag

2008.07.08. 13:34
Vajnai Attilát három éve jogerősen elmarasztalták önkényuralmi jelkép használatáért. A strasbourgi bíróság most kimondta: jogellenes volt a döntés, a véleményszabadságba belefér a vörös csillag viselése. Az ítélet pofon az Alkotmánybíróságnak is.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett ítélete szerint sérült Vajnai Attila szabad véleménynyilvánításhoz fűződő joga, amikor a Fővárosi Bíróság 2005-ben jogerősen elmarasztalta vörös csillag viselésért. A strasbourgi ítélet kimondja, hogy a Btk. 269/b szakasza - mely tiltja az önkényuralmi jelképek használatát - ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Vajnai Attila 2003-ban, a Munkáspárt akkori alelnökeként, a mellén ötcentis vörös csillaggal szónokolt egy bejelentett demonstráción. Ezért 2004-ben a Pest Megyei, 2005-ben pedig jogerősen a Fővárosi Bíróság is elmarasztalta, és egy évre próbára bocsátotta. Vajnai emiatt fordult a strasbourgi testülethez.

A döntés értelmében a vörös csillag viselésével Vajnai nem önkényuralmi törekvéseket fejezett ki - Magyarországon egyetlen ismert párt sem kívánja visszaállítani a kommunista diktatúrát. A politikusok szabad véleménynyilvánítási joga viszont csak akkor korlátozható, ha ahhoz világos, sürgető és konkrét társadalmi "szükséglet" fűződik.

Márpedig jelenleg nincs ilyen érdek - véli a strasbourgi bíróság. A testület kimondta, hogy a vörös csillag hatályos tilalma túl tág, mivel nincs tekintettel a jelkép többértelműségére. Az ugyanis nemcsak önkényuralmi, hanem az igazságosabb társadalom megteremtését célzó munkásmozgalmi szimbólum is, továbbá több uniós tagállam bejegyzett pártjáé.

A döntés indoklása alapján egyértelműnek tűnik, hogy az nem vonatkoztatható automatikusan a nyilas- és a horogkeresztre is, mivel ez utóbbiak Európában egyértelműen önkényuralmi jelképnek számítanak, mögöttes jelentésrétegek nélkül. A precedensértékű, egyhangú ítélet ugyanakkor roppant kínos az Alkotmánybíróság számára. Az Ab ugyanis 2000-ben, a Btk. kérdéses szakaszának vizsgálatakor úgy találta, hogy az nemcsak az alaptörvénnyel, hanem az Emberi Jogok Európai Egyezményével is összhangban van.

Vajnai tízezer eurós nem vagyoni kárigényét a bíróság elutasította, a kétezer eurós perköltséget azonban jóváhagyta.

Üdvözlik a strasbourgi emberi jogi bíróság döntését a vörös csillag használatáról a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti delegációjának tagjai, Herczog Edit és Hegyi Gyula - tájékoztatta a párt európai parlamenti delegációja az MTI-t kedden.

Az MSZP két európai parlamenti képviselője emlékeztetett arra, hogy a vörös csillag régi munkásmozgalmi jelkép, amelyet ma is sok demokratikus baloldali párt használ. A strasbourgi ítélet meglátásuk szerint "világossá teszi, hogy a nácizmus és a baloldali eszmék összemosása ellentétes az európai jogállamiság értékeivel".

Megfogalmazásuk szerint a nácizmus jelképeit egész Európában tiltják, mert a gyűlöletre uszítanak, míg "a hagyományos baloldali jelképeket csak egy időre tudták elorozni a demokratikus mozgalmaktól a sztálini típusú diktatúrák". Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vörös csillag több évszázados jelkép, még Ady Endre is az emberi felszabadulás szimbólumaként köszöntötte.

Herczog Edit és Hegyi Gyula reményének adott hangot, hogy a strasbourgi ítélet nyomán Magyarországon is felhagynak a náci és baloldali jelképek összemosásával.