Piroska
-2 °C
5 °C

Katolikusüldözést vél felfedezni a Püspöki Konferencia titkára

2005.02.28. 21:07
Katolikusüldözést vél felfedezni Magyarországon Veres András püspök. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia főtitkára szerint az egyházi vezetők ügynökmúltjának feltárása is csak a zavarkeltést szolgálja. Véleménye szerint az egyház ennél nagyobb üldöztetéseket is túlélt már.

"Szervezett támadás indult az egyházak, de különösen a katolikus egyház ellen", jelentette ki hétfőn a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadásában Veres András püspök, a Magyar katolikus Püspöki Konferencia titkára. Veres szerint igaz ugyan, hogy Hiller István, az MSZP elnöke kijelentette, hogy pártja nem egyházellenes, "de tagjai közül többen ellenségesen lépnek fel az egyházzal szemben".

A múlttal támadnak

Veres szerint Gyurcsány Ferenc "nagyon őszinte" ötlettel állt elő, amikor a múlt feltárásának keretében az egyházakra is ki akarta terjeszteni a módosított ügynöktörvényt. Azonban az, hogy rögtön a miniszterelnöki bejelentés után mindenféle listákról szóló hírek jelentek meg, véleménye szerint arra utal, hogy "valaki fejében már korábban megszületett a gondolat, hogy a társadalomban, de leginkább az egyházon belül zavart kell kelteni".

Veres szerint a kommunista diktatúrában "minden vezetői tisztséget betöltő személy rendszeresen úgynevezett (hangulat)jelentést írt a munkahelyéről, környezetéről", ám őket is megfigyeltették. Mint mondta, az egyházi személyeket fokozott módon igyekeztek megkörnyékezni, és voltak, akik nem tudtak ellenállni "lelki és akár fizikai kínzásoknak".

zavarkeltés

Veres, mint mondta, nem tud egyetérteni a beszervezett egyházi személyek nevének feltárásával, mert már nem ismerhető meg teljeskörűen az ügynöklista. "Azokra nézve, akik ezt a kegyetlen rendszert létrehozták, semmiféle következménnyel nem járna, azok viszont, akik akkor áldozatai lettek tevékenységüknek, ma újra áldozatokká válnának", mondta.

Veres szerint a múlt feltárása csak az indulatok felkeltésére szolgálna.

Az MKPK titkára szerint alaptalan a politikusok "heródesi rettegése" az egyháztól, mivel "az egyház vezetői nem fogják elvenni egyetlen földi uralkodótól sem a hatalmat". "Erről a helyről is szeretném üzenni a politikusoknak: a kétezer éves egyház a mainál sokkal nagyobb próbatételeket és üldöztetéseket is túlélt már", zárta előadását Veres.