Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Eladó a választás.hu

2005.11.24. 09:21
Nincsenek politikai szándékai a választás.hu domén tulajdonosának. A neve elhallgatását kérő férfi árverésre bocsátotta a másfél éve regisztrált címet, és bárkinek, akár politikai csoportoknak is eladná. A valasztas.hu címen honlapot működtető Országos Választási Bizottság eddig nem tudott a riválisról.

Tizenkilencezer forintos kikiáltási áron hirdették meg eladásra a Vatera.hu árverési oldalon a választás.hu (sic) domént. Az ékezetes internetes cím a tavaszi parlamenti választások közeledtével komoly érték lehet bármelyik politikai erő kezében.

A címen jelenleg egy minimalista weboldal található, mely a szerzők szándéka szerint a válaszút elé kerülteknek akar segíteni azzal, hogy akik már kerültek kényszerhelyzetbe, itt megoszthassák tapasztalataikat.

"Eredetileg fejleszteni akartam az élet nagy választásaival, kényszerhelyzeteivel foglalkozó oldalamat, de sajnos nincsen rá időm" - nyilatkozta az Indexnek a domént másfél éve regisztráló, a neve elhallgatását kérő tulajdonos. Mint mondta, az oldallal semmilyen politikai célja sem volt. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a címet politikai célokra is használhatják a választások előtt, de ez nem zavarja különösebben. "Aki megveszi, ilyen céllal is megveheti" - mondta a domént internetes árverésen áruba bocsájtó tulajdonos.

A választás.hu kikiáltási ára 19 000 forint. A domén tulajdonosa nem tudta megmondani, mennyi bevételt vár az árveréstől, de abban azért bízott, hogy a kikiáltási ár fölé kúszik a licit.

Amennyiben a választás.hu domén felkeltené a valasztas.hu, a magyarországi népszavazások és választások hivatalos oldalát működtető Országos Választási Bizottság érdeklődését, már csak a bíróságra számíthat. A domének bejegyzése előtti két hetes várakozási időben az OVB-nek alkalma lett volna az Internet Szolgáltatók Tanácsához (ISZT) fordulni, a riválisok között ez esetben az ISZT Tanácsadó Testülete (TT) döntene az ügyben. A választás.hu domént 2004 júniusban jegyezték be.

A doménnevek tulajdoni vitájában döntő testület minden bejelentést egyedileg vizsgál meg, és nincsenek általános alapelvek, ami alapján ítéleteiket hozzák. Amikor a T-Mobile Magyarország több tucatnyi, t- kezdetű domén bejegyzését támadta meg, a TT úgy döntött, hogy a márkavédelem csak a T-Mobile megnevezésre, nem pedig a t- kombinációra vonatkozik, így a doméneket eredeti tulajdonosuknál hagyta.

Az OVB, melynek munkatársai az Indextől értesültek a választás.hu létéről. egyelőre nem nyilatkoztak, előbb tájékozódnak az ügyben.