Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Folytatódik a villamosháború

2001.02.27. 19:03
A hannoveri közlekedési vállalat két héttel meghosszabbította a használt villamosok vásárlására vonatkozó ajánlatát, a BKV vezérigazgatója egyelőre nem írja alá a megállapodást. Demszky Gábor főpolgármester a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, hogy ideiglenes függessze fel a BKV és a hannoveri városvezetés közötti tárgyalásokat, és tiltsa meg a szerződés megkötését a tárgyalások körül tapasztalt törvénytelenségek miatt.
Február 28-án szerdán járt volna le a hannoveri ajánlat a 68 használt villamos megvásárlásáról, ám ezt a határidőt - annak fényében, hogy Budapest az összes általuk felkínált járművet megvenné, míg a több jelentkező csak néhány szerelvényt vinne el - március 15-ig meghosszabbította a német közlekedési vállalat - tudta meg az Index kedden a cég illetékesétől.

Deák András, a Fidesz-MDF-MKDSZ frakcióvezető-helyettese az Indexet arról tájékoztatta, hogy a BKV egyelőre nem írhatja alá a szerződést, mivel Demszky Gábor a villamosügy újratárgyalását kérte. Ameddig a közgyűlés nem mond újra igent a vásárlásra, a közlekedési vállalat nem léphet. A múlt csütörtökön a vásárlás mellett voksoló két frakció ragaszkodik álláspontjához, és nyilatkozataik szerint ismét a használt villamosok mellett szavaz.

Törvénytelenségeket emleget Demszky

Demszky Gábor
Kérte a villamosvásárlással kapcsolatos eljárás felfüggesztését
Demszky Gábor a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult és kérte a villamosvásárlással kapcsolatos eljárás felfüggesztését, a BKV ez ügyben hozott döntésének megsemmisítését, illetve annak megtiltását, hogy a cég aláírhassa ezt a szerződést.

Ezt egyebek mellett azzal indokolta, hogy a városvezetői kabinet nem hatalmazta fel a BKV-t a villamosok megvásárlására, csupán a tárgyalásokra. Emellett a főpolgármester szerint a cég közbeszerzési eljárása több ponton is sérti a közbeszerzési törvényt, az ugyanis nem teszi lehetővé, hogy mint jelen esetben, csupán egy ajánlattevővel megkezdjék a tárgyalásokat.

Az SZDSZ frakciója azt is kifogásolja, hogy sem a BKV 2000. évi fejlesztési terve, sem a főváros költségvetése nem tartalmazta ezt a beruházást, így az sem biztos, volt -e fedezet a vásárlásra. Arról megoszlik a jogászok véleménye, hogy halasztó hatállyal bír-e az, hogy Demszky Gábor a Közbeszerzési öntőbizottsághoz fordult-e az ügyben. A szabad demokraták keddi sajtótájékoztatójukon határozottan kijelentették, hogy a koalíció már nem él, ám erről írásban nem hajlandóak tájékoztatni az MSZP-t, hiszen nem ők rúgták fel a koalíciós szerződést.

A szocialisták szerint minden szabályos

Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes - aki szerint továbbra is működik a koalíció - kedden úgy érvelt, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt januárban egyszer már járt a BKV és a hannoveriek közötti tárgyalások dokumentációja, ám az eljárás ellen a testület akkor nem emelt kifogást. Vajda kijelentette, ha azért hiúsul meg a hannoveri villamosok vásárlása, mert csupán a németektől kért határidő módosítására várva a főpolgármester kezdeményezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés újra tárgyaljon az ügyről, akkor felmerül a fővárosnak okozott szándékos károkozás.

A szocialisták hangsúlyozzák, hogy érvényes közgyűlési döntés van a villamos vásárlására még akkor is, ha ez a szabad demokratáknak nem tetszik. A BKV a városvezetői kabinet felhatalmazása alapján, a közbeszerzési törvényre tekintettel, jogszerűen járt el - mondta Vajda. A főpolgármester-helyettes meggyőződése, hogy a villamosvitát politikai presztízsből folytatja az SZDSZ.