Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Koalíciós patthelyzet a fővárosban

2001.02.26. 17:56
Nem közeledtek az álláspontok a fővárosban a szabad demokraták és a szocialisták között a csütörtökön elfogadott hannoveri villamosvásárlás kapcsán kipattant koalíciós válságban. A szabad demokraták csak akkor hajlandók folytatni az együttműködést az MSZP-vel, ha a szocialisták elállnak a Fidesszel együtt megszavazott beszerzéstől, illetve az SZDSZ-szel együtt elfogadják a költségvetést. A villamosvásárlás mellett kitartó MSZP hallani sem akar a döntés felülvizsgálatáról, a költségvetést pedig csupán 16 milliárd forint átcsoportosításával tartja elfogadhatónak. A közgyűlés legnagyobb ereje, a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció vezetője kijelentette, egy esetleges kisebbségi kormányzásban nem támogatnák Demszkyt.
Amennyiben a szocialisták az SZDSZ-el együtt elfogadják a költségvetést, illetve lemondanak a hannoveri villamosvásárlásról, a szabad demokraták hajlandók új alapokra helyezni a két párt közötti fővárosi együttműködést. Ezt Böhm András, a párt fővárosi frakciójának első embere jelentette ki a közgyűlési képviselőcsoport hétfői ülését követően. Amíg a feltételek nem teljesülnek, addig csak laza együttműködésről lehet szó, tette hozzá. Böhm szerint a kisebbségi kormányzásról korai beszélni, az ugyanis csak a jövő héten dől el, milyen felállásban kormányozzák tovább a fővárost. A szabad demokraták tehát továbbra is felbontottnak tartják fővárosi koalíciót.

Egymásra mutogatnak

A szocialisták azonban - akik a koalíció felbontásáról eddig sem írásban, sem szóban nem kaptak tájékoztatást az SZDSZ-től - úgy vélik, a szabad demokraták vannak lépéshátrányban. Gy. Németh Erzsébet, a szocialista képviselőcsoport vezetője hétfőn délután kijelentette, hogy nem kívánnak elállni a villamosvásárlástól, és a költségvetést is csak 16 milliárd forint átcsoportosításával tartják lehetségesnek. Elsősorban az intézményi működés fenntartása, felújítások, a tömegközlekedés fejlesztése és az egészségügy helyzetének javítása kapcsán módosítanák a büdzsét. A szavazás kimenetele a frakcióvezető szerint attól függ, sikerül-e addig egyeztetni a szabad demokratákkal. Gy. Németh hangsúlyozta, hogy a hannoveri villamosok megvásárlását célzó előterjesztés megszavazását követően az SZDSZ szakította meg egyoldalúan ezeket a tárgyalásokat.

A vita tárgya
Európa egyik legmodernebb közlekedési vállalatát, a hannoveri ÜSTRA-t a Világkiállítás infrastrukturális fejlesztéseikor új, TW2000-es - ,,Ezüstnyílnak" becézett - modern városi vasúti kocsikkal szerelték fel. Így vált feleslegessé 75 darab 1975 és 1977 között gyártott TW6000-es sorozattípusú villamos. Az Index helyszíni tudósítója naponta többször is használja azokat a villamosokat, amelyek állapotát egy független német mérnökökből álló bizottság "jó" és a "nagyon jó" között értékelte.

Villamosteszt

Törvénytelen a közbeszerzési eljárás

Bőhm András hétfőn hangsúlyozta, hogy pártja nem kereste az alkalmat a koalíció felbontására, de a szocialisták múlt heti, a használt villamosokra vonatkozó előterjesztése nyilvánvalóan törvénysértő. Ezért Demszky Gábor a Fővárosi Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, a Legfőbb Ügyészhez és az Állami Számvevőszék vezetőjéhez fordul, hogy vizsgálják ki a BKV és a hannoveri városvezetés közötti üzleti tárgyalások körülményeit. A szabad demokraták, Bőhm András tájékoztatása szerint csupán vasárnap kapták meg a közlekedési vállalattól azokat az iratokat, amelyekből számukra kiderült, hogy a BKV több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt a tárgyalások folyamán. A törvénysértésekről azonban a frakcióvezető nem árult el konkrétumokat, csupán annyit, hogy a vállalat úgy kezdett közbeszerzési eljárást, hogy arra nem kapott felhatalmazást.

,,Az SZDSZ csúsztat"

Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes cáfolta az SZDSZ állítását, és elmondta, hogy a november 27-ei ülésén döntött a kabinet arról, hogy a BKV megkezdheti a tárgyalásokat a hannoveriekkel, és hozzátette, hogy a törvény nem teszi lehetővé a közbeszerzés megkerülését. Vajda szerint a ,,koalíciós partner" erősen csúsztat, hiszen két alkalommal is volt a kabinet előtt a villamosvásárlás ügye, tehát a szabad demokraták pontosan tudták, hogy mi az eljárás menete.

A költségvetés tárgyalásának időpontja is kérdéses

A szocialista főpolgármesterekkel kapcsolatban a szabad demokrata képviselőcsoport vezetője elmondta, hogy pozíciójuk felülvizsgálatára csupán a költségvetés elfogadását követően kerülhet sor. A főpolgármester-helyetteseket csak frakcióik hívhatják vissza, Demszky Gábor csak hatáskörüket szabhatja meg. Amennyiben azonban a főpolgármester megkurtítaná a hatáskörüket, azt a képviselőtestület sem hagyná válasz nélkül - reagált a felvetésre a szocialisták frakcióvezetője, Gy. Németh Erzsébet.

Egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy mikor tárgyalja a közgyűlés a költségvetést. Az SZDSZ hétfői bejelentése alapján ugyanis az eredetileg kitűzött március elseje helyett csupán egy héttel később kerülne a testület elé a büdzsé tervezete, ám egyes városházi források szerint a már kitűzött naprendtől a törvény alapján nem térhetnek el. A koalíció szakadása esetén kizárólag a Fidesz segítségével fogadhatná el a Fővárosi Közgyűlés Budapest büdzséjét, erre azonban szinte semmi esély nincs.

A Fidesz szívesen venné Demszky lemondását

Kisebbségi kormányzás esetén a közgyűlés legnagyobb frakciója, a Fidesz-MDF-MKDSZ nem támogatja a szabad demokratákat - jelentette ki Tirts Tamás, a képviselőcsoport vezetője hétfőn. A frakcióvezető szerint Demszky Gábor főpolgármester, egy minipárt élén ma már nincs abban a helyzetben, mint 1999-94 között, így kénytelen lesz kiegyezni a szocialistákkal, ha például a költségvetést kívánja elfogadtatni. A frakció üdvözölné Demszky Gábor lemondását.

Tirts szerint egy előrehozott önkormányzati választás lehetőséget nyújtana arra, hogy Budapest élére egy, a főváros ügyeivel érdemben foglalkozni tudó vezető kerüljön, amire a jelenlegi főpolgármester képtelen. A költségvetést a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció jelenleg beterjesztett formájában nem támogatja: a képviselőcsoport a BKV támogatásával, a környezetvédelemmel és az útfelújításokkal kapcsolatban adott be módosító indítványt.  • Bérelnék
  • Hírek