Gerzson
-3 °C
3 °C

Orbán: Az osztrákok örülhetnek, hogy ép bőrrel megúszták

2001.07.17. 20:33
A családi mezőgazdasági vállalkozások megsegítéséről, a földhasználati ellenőrzési rendszer kialakításáról, a zsebszerződésekről, a birtokrendezésről és a Nemzeti Földalap felállításáról tanácskozott a kormány ma kihelyezett ülésén a Zala megyei Kálócfán. Orbán Viktor szerint van tisztességes lehetőség a zsebszerződések felmondására. Állítása szerint az igazságügyi tárca már kidolgozta a szerződések elleni kormányzati lépéseket.
A mezőgazdaság középpontjában a családi gazdaságoknak kell állniuk, így a legfontosabb kérdés a földhöz juttatás - jelentette ki Orbán Viktor a mai kihelyezett kormányülésen. A kormányfő kiemelte: ha ezzel a joggal a gazdák nem élnek, akkor az ősszel felállítandó Nemzeti Földalapé az elővásárlási jog. Az alap működése körülbelül nyolcszázezer hektár területtel megindítható, földhöz juttatva a gazdálkodni akaró családokat. Ezért ősszel módosítani kell a földtörvényt úgy, hogy a helyben lakó gazdák vásárlási és bérleti előjogokkal rendelkezzenek.

Orbán Viktor
A zsebszerződésekről szólva Orbán Viktor leszögezte: van törvényes és tisztességes lehetőség a zsebszerződések felmondására. A kormány abban a tíz évben, amíg az Európai Unióval kötött megállapodás ezt lehetővé teszi, meggátolja, hogy külföldiek termőföldtulajdont szerezzenek Magyarországon - mondta a kormányfő. Bejelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium az utóbbi hónapokban kidolgozta a zsebszerződések elleni kormányzati fellépés jogi technikáját, s az Országgyűlés várhatóan az ősszel elfogadja azokat a törvénymódosításokat, amelyek az ilyen ügyletek felszámolásának hatékony módját lehetővé teszik.

"Az osztrák vircsaftnak véget kell vetni"

"Nagyon fontos, hogy az eddig zsebszerződést kötő állampolgárok közreműködjenek abban, hogy e szerződések tartalma nyilvánosságra kerüljön" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: nem fogják megbüntetni azokat a magyar állampolgárokat, akik kényszerhelyzetben kötöttek zsebszerződéseket. "Ennek az osztrák vircsaftnak, ami itt folyik, véget kell vetni, minden osztrák gazda, aki Magyarországon földet vásárolt, örüljön, hogy ezt ép bőrrel megússza" - mondta Orbán Viktor.

Az MSZP szerint a Fidesz csak kampányol
Az MSZP választási fogásnak tartja a mezőgazdasági termelőknek tett kormányzati ígéreteket, amelyekkel a kabinet azt próbálja leplezni, hogy három évig az FKGP-nek falazott az agrárpolitikában. Németh Imre szocialista honatya szerint a kormány nem az agrárium valós problémáival foglalkozott. A szocialista képviselő bírálta a termőföld-tulajdonlásról szóló megállapodást az Európai Unióval, amely ellentmond a Fidesz 1997-ben hangoztatott álláspontjának is, miszerint "a haza nem eladó".

Pálinka és pörkölt

A Zala megyei kétszázhat lelket számláló Kálócfán a minisztereket Laki József polgármester maga főzte körtepálinkájával fogadta, majd sertéspörköltet, pogácsát és helybeli borokat szolgáltak fel. A kormányülésen elsősorban a családi mezőgazdasági vállalkozások megsegítéséről, a földhasználati ellenőrzési rendszer kialakításáról, a szövetkezeti mezőgazdasági üzletrészek megvásárlásával kapcsolatos kormányzati intézkedésekről, a birtokrendezésről és a Nemzeti Földalap felállításáról volt szó.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány az induló családi agrárvállalkozások három fő támogatási formájáról határozott: termőföldvásárláshoz (legfeljebb száz hektárig), telephely és majorság megvételéhez vagy létrehozásához, valamint tartós forgóeszközök beszerzéséhez tíz-tizenöt évre szóló kamatmentes hitelt biztosít a kormány. Mindennek a részleteit egy hamarosan felállítandó bizottság dolgozza ki. Annyi bizonyos, hogy az említett célokra 2002-ben húszmilliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben már szereplő támogatási kereten felül. A kormányfő szerint a kormány keddi döntései egy erős, tíz éven belül a fejlett uniós országok gazdaságaival versenyképessé váló középbirtokos rendszer létrejöttét szolgálják.

Augusztus 1-jétől kezdődik meg a külső üzletrészek felvásárlása

A miniszterelnök bejelentette: kihelyezett ülésén döntött a kormány arról, hogy a mezőgazdasági külső üzletrészek állami felvásárlása augusztus 1-jétől kezdődjék meg, ezt követheti december 1-jétől szintén százszázalékos névértéken a mezőgazdasági szövetkezeti nyugdíjasok üzletrészeinek megvásárlása. Ha a mezőgazdasági szövetkezetek elővásárlási jogukkal élve nem vásárolnának üzletrészt, az államnak harmincmilliárd forintot kellene kifizetnie a külső üzletrész-tulajdonosoknak, és nyolcvanmilliárd forintot fizetnének a szövetkezeti nyugdíjasoknak.