Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország a kockázatos országok középmezőnyében

2008.04.28. 10:12
Jelenleg Szlovákiában a legalacsonyabb a politikai kockázat, míg a huszonnégy ország rangsorában Magyarország mindössze a tizenkettedik, holtversenyben Romániával, állapítja meg a Vision Consulting elemzése. A politikailag legstabilabb országok közé tartozik még Szlovénia, valamint Csehország, Oroszországgal és a Balkán eminensének számító Montenegró.

Magyarországon az egypárti, kisebbségi kormány stabilitása a korábbiaknál is gyengébb lábakon áll, előre kalkulálhatóak nehézségei, olvasható a Vision Consulting elemzésében.

Ma nem tudni pontosan, hogyan módosul a kormány programja, mennyire tér majd el a korábbi koalíciós agendától, illetve hogyan viszonyul majd a gazdasági racionalitáshoz.

A kisebbségi kormány számára a legnagyobb probléma azonban nem a program, hanem a a működőképesség és kormányozhatóság lesz, vélik az elemzők.

A Vision által alkalmazott kockázatelemzés célja, hogy az adott politikai rendszerben rejlő politikai kockázatokat mutassa be. A politikai kockázatot nyolc terület vizsgálatával mérik. Ezek a következők: előrelátható politikai események, a spontán változás lehetősége, a jogbiztonság, a kül- és biztonságpolitikai kockázatok, a közpolitikai alternatívák, a gazdasági racionalitás érvényesülése, a működőképesség és kormányozhatóság, illetve a legitimitás.

Szlovákia a térség legkevésbé kockázatos országa még úgy is jól teljesít, hogy mostanában a kormány inkább visszavett a reformokból. Szlovákiának így is komoly esélye van arra, hogy az euróövezet tagjává váljon 2009-ben. A kormány továbbra is népszerű, a koalíciós válságokat pedig sikerrel oldották meg – mindehhez egy erőtlen ellenzék járul. Némi aggodalomra csak az adhat okot, hogy a kormány egyes jogi lépései erősen megkérdőjelezhetőek.

A képzeletbeli dobogóra került még Szlovénia, valamint Csehország, ez utóbbi Oroszországgal és a Balkán eminensének számító Montenegróval együtt.

Magyarországot az EU-tagállamok közül még a három balti állam és Bulgária is megelőzi. A lista utolsó két helyét két balkáni ország, a megosztott Szerbia és a bizonytalan Bosznia-Hercegovina foglalja el.