Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az MSZP átírta az ügynöktörvény módosítását

2005.02.06. 09:10
A szocialisták javaslatát az Országgyűlés nyilvántartása szerint pénteken vonták vissza, az MSZP szóvivője azonban kijelentette, hogy csupán technikai jellegű módosításról van szó. Burány Sándor, a javaslat koordinátora az Indexnek elmondta: a visszavonással egyidőben az új, javított tervezetet is benyújtotta.
Az MSZP visszavonta az állambiztonsági iratok megismerhetősége érdekében a történeti levéltárról szóló törvényt módosító javaslatát, amelyet hétfőn terjesztett be - jelentette az MTI az Országgyűlés honlapjára hivatkozva.

Az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló törvényt módosító javaslatot hétfőn nyújtották be, "sürgősségi" jelzővel ellátva. Másnap, kedden, kijelölték az illetékes bizottságot, azaz az Alkotmány- és igazságügyi bizottságot. Három nappal később azonban a törvénymódosító javaslatot az Országgyűlés nyilvántartása szerint visszavonták.

Nyakó István, az MSZP szóvivője ugyanakkor az Indexnek úgy nyilatkozott, szó sincs a javaslat visszavonásárol, két technikai jellegű módosítást viszont terveznek a benyújtott változatban. Burány Sándor, a törvényjavaslat koordinátora az Indexnek elmondta, félreértésen alapulnak a visszavonásról szóló hírek, ugyanis a visszavonással egyidőben a pontosításokkal bővített, egységes szerkezetű javaslatot is benyújtotta.

Valamennyi

A törvényjavaslatot Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn nyújtotta át Szili Katalin házelnöknek, az aláírók között szerepelt még Katona Béla, Hiller István, Göndör István, Lendvai Ildikó, Varju László, és Kovács Tibor neve is.

Az önálló indítványban a szocialista pártelnök, a frakcióvezető és a frakcióvezető-helyettesek indoklásként kifejtették:

"A közélet hónapról hónapra újabb és újabb ügynökbotrányoktól volt hangos, miközben esetleges volt, kinek az ügynöki tevékenységéről értesült a közvélemény. Egyféleképpen érhető el az, hogy a jövőben ne lehessen szelektíven a nyilvánosság elé tárni egyes személyek ügynökmúltját: ha a nyilvánosságra kerül valamennyi, az állambiztonsági szervekkel egykor együttműködő vagy azok alkalmazásában álló személy kiléte."

A javaslat szerint "a nemzetbiztonsági szempontból már nem védendő" iratokat "fokozatosan", egy internetes oldalon hozták volna nyilvánosságra. Az indítványban szerepelt az is, hogy újra felállítanának egy bizottságot, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoktól a történeti levéltárba kerülő iratok átadását felügyelné.

Ártatlan emberek a világhálón

Kolláth György alkotmányjogász az ügynökiratok nyilvánosságáról szóló alkotmánymódosítás ügyében korábban kijelentette:

"Az alkotmányt felforgatni egy ilyen aktuálpolitikai kérdés miatt nem szabad és valószínűleg nem is lehet". Kolláth szerint az ügynökiratok nyilvánossága kapcsán eddig megismert alkotmánymódosítás-tervezetek eredménye az lenne, hogy ártatlan személyek magánéletéről, életvezetési, italozási, szexuális szokásairól olvashatna bárki a világhálón.