Alfréd
-3 °C
3 °C

Gyurcsány és Orbán első nyilvános menete

2005.07.08. 12:57
A Parlament Munkácsy termében megkezdődött Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor első nyilvános erőpróbája. A jelenlegi és a volt miniszterelnök hosszas huzavona után állt rá beszélgetésre. A kihívó, Gyurcsány Ferenc volt, aki számpárbajt akart folytatni az ellenzék vezérével a gazdaság állapotáról. Orbán Viktor viszont az "ország érdekében" szeretne eszmét cserélni.

Gyurcsány Ferenc

"Nem a párbajon, hanem a számokon volt a hangsúly - vezette be Gyurcsány Ferenc a dialógust. A miniszterelnök szerint az utóbbi időben az anekdoták, a metaforák uralták el a politikát. A jelzők helyett inkább a számokhoz kell visszatérni. Merjünk pontosak lenni."

Orbán Viktor

"Azért nem csupán negatívumokat mondok az országról - válaszolt első megszólalásában a volt miniszterelnök. "Az országról nagyon sok biztatót is igyekszem mondani" - közölte Orbán Viktor. Szerinte a magyar emberek versenyképesek, "nem csak, hogy nem vagyunk alábbvalóbbak, hanem tőlünk félnek". "Nem hadseregünktől, hanem tudják, hogy tudunk dolgozni", nem véletlen, hogy nem engedik be a magyar munkavállalókat Németországba. Próbálja meg jobbnak látni az országot, tanácsolta Orbán.

Index

"A magyar gazdaság elmúlt tíz évben folyamatosan növekszik" (Gyurcsány Ferenc)

Még szép. Milyen is lenne egy gazdaság, ha nem növekedne - mondhatnánk, ha Növekedéskutató Matolcsy Györgyök lennénk, de nem vagyunk. Ami viszont tény: a bruttó hazai termék (GDP) emelkedése az elmúlt évtizedben 2,9 és 5,2 százalék között változott, és minden évben legalább 1,4 százalékponttal magasabb volt az Európai Unió régi tagállamainak növekedésénél. A miniszterelnöknek tehát kétségkívül igaza van, ugyanakkor nem szabad arról elfeledkezni, hogy míg a Fidesz-kormány négy évében volt 4,9 és 5,2 százalékos GDP-bővülés is, addig 2002 óta a tavalyi 4,2 százalék volt a csúcs, és az erre az évre várható 3,6 százalék is a gazdaság lassulását jelzi.

Gyurcsány Ferenc

Az ország sorsa az hitében is van. Az elmúlt 15 éveben az ország jól helyt állt, jelentős növekedést produkált, évente 2-2,5 százalékkal nagyobbat, mint az EU többsége. A következő évtitzed végén utolérhetjük az uniós országok átlagát. Ezért nem szeretné, ha valaki azt állítaná, hogy a beéréshez 60 év kell, mert így elveszik az emberek reális céljait. Magyarország nem töpörödik. Gyurcsány szerint Orbán kongresszusi beszédében, ami egy lendületben lévő pártelnök beszéde volt, nem arra használta a lendületet, hogy gyerünk emberek, csináljuk, hanem hogy elhitesse, töpörödünk.

Index

"Az áfacsökkentés a gazdagok érdekét szolgálja, korrigáljuk ezt a lépést. Csökkentsük a legkisebb keresetből élők adóterhét 18-ról 13 százalékra, ez is 160 milliárdba kerül" (Orbán Viktor)

Mintha Orbán Viktor furcsa időviharba került volna. Hiszen az elmúlt években a Fidesz folyamatosan ostorozta a kormányt az áfakulcsok emelése miatt. A forgalmi adó valóban Magyarországon a legmagasabb, nemcsak a felső, hanem a középső kulcsának mértéke is kiemelkedő a környező országok adókulcsaival összevetve. Most, amikor a kormány tényleg áfakulcsot csökkentene, Orbán Viktor inkább a személyi jövedelemadó terheit mérsékelné. A javaslat azért is furcsának tűnik, mert a bérek adóztatásának mértéke 51-ről 46 százalékra csökkent 2001 és 2004 között, egyebek mellett adómentessé vált az Orbán-kormány alatt még szja-köteles minimálbér.

Orbán Viktor

"Sok helyen voltam az országban, hogy hat kérdésben megtudjuk az emberek véleményét. Kívül érzik magukat az ellenzék és a kormány vitájából. Találkoztam egy emberrel, aki azt vette észre, hogy a politikában három igazság van: a kormány igazsága, az ellenzék igazsága és az emberek igazsága A kormány és az ellenzék igazsága a számokról szól, az emberek igazsága a mindennapi életről. Azt mi nem dönthetjük el, milyen az ország helyzete, az azt emberek dönthetik el a tévéképernyők előtt. Vegyék elő a 2002-es csekkjüket, hogy mennyit fizettek be közüzemi számlákra akkor és mennyit most. Nézzék meg akkori fizetési szelvényüket és a mait.

Az emberek igazsága a lényeges, tehát, hogy hogyan élnek. Három javaslattal érkeztem. Az áfacsökkentés az a gazdagok érdekeit szolgálja, nem a szegényekét. Az áfacsökkentés 166 milliárd forintba kerül, ezt jobb dologra is el lehet költeni. Csökkentsük a legkisebb bérből és fizetésből élők adósávját 13 százalékosra. Ezt egyébként Medgyessy Péter a kampányban meg is ígérte. A második javaslat, a gázáremelés ne érintse az iskolákat, a rendelőket, a kórházakat, mert intézménybezárásokat eredményezhet vagy elbocsátásokat. A harmadik javaslatom, hogy ne adja el az állam repteret, mert az egy aranytojást tojó tyúk. Ez részben gazdasági részben biztonsági kérdés, hisz a reptér az ország biztonsági kapuja."

Index

Orbán az egykulcsos adóról

A vitában Orbán Viktor visszautasította a kormányfőnek azt a kijelentését, hogy ő pártolta az egykulcsos adó bevezetését. Ez azonban nincs így. Egy hónappal ezelőtt adó- és önkormányzati reformot tartalmazó ötpontos gazdaságpolitikai tervének ismertetésekor a Népszabadság tudósítása szerint így fogalmazott: "Ami az egykulcsos adórendszert illeti, Orbán nem látszott lelkesnek, s a társadalmi igazságosság alapján fenntartásainak is hangot adott, de úgy vélte, elkerülhetetlen, ha egyszer Szlovákia és Románia is bevezette." Május elején egy rádióinterjúban mondta azt: "egykulcsos áfa kellene".

Gyurcsány Ferenc

A politikus igazi teljesítménye nem ellenzékben mutatkozik meg, hanem kormányon. "Amikor Önök kormányon voltak nem csökkentettek adót, hanem elmagyarázta, miért nem tehetik meg." A Fidesz által most benyújtott adócsomag egykulcsos adót vezetne be, amellyel gazdag és szegény egyforma adót fizetne, és a csökkentésekkel (az áfával együtt) 900 milliárd forinttal csökkentené a költségvetési bevételt.

Orbán Viktor

Szerinte Gyurcsány olyan véleményt tulajdonít neki, amit nem mondott. Ő nem híve az egykulcsos adónak, csak szerinte elkézelhető, hogy nem lehet majd elkerülni. A kormánya teljesítményét szerinte az embereknek kéne megítélni, és nem a mostani vita tárgyává tenni. Szerinte nagy teljesítmény volt a minimálbér emelése és gyermekek utáni adókedvezmény. Az adózást új alapokra kellene helyezni, olyanra, amely nem csak azt veszi figyelembe, hogy mennyi a bevétel, hanem azt is, hogy hány embert tartanak el belőle. Erre felé volt lépés a gyermekek utáni kedvezmény.

Index

Minimálbérek

A minimálbérek ügye kétségkívül az Orbán-kormány sikertörténete. A polgári kabinet 2000-ben emelte fel 2001. január 1-jei hatállyal egy csapásra 40 000 forintra emelte az akkor 25 500, 1998-ban még csak 18 500 forintos minimálbért. A minimálbérek emelése iránti kormányzati lendület 2002-ben sem hagyott alább: az előző évi 14 500 forintos, 56,9 százalékos emelést újabb 10 000 forintos, 25 százalékos emelés követte. A 2002-es kormányváltást követően a minimálbér már csak kisebb ütemben, előbb 3000, majd 4000 forinttal - 6, majd 7,5 százalékkal - emelkedett, igaz, adómentessé vált. Gyurcsány 2006-ra ismét nagyobb mértékű és differenciált minimálbér-emelést jelentett be.

Gyurcsány Ferenc

Távol áll tőle, hogy vitassa, voltak az Orbán-kormánynak eredményei, de a saját kormányával szembeni méltányosságot is elvárná. Az előző kormány legnagyobb hibája az volt, hogy egyes kérdésekben - mint az otthonteremtési támogatás - mindig fölfele húztak, vagyis mindig a vagyonosok kaptak belőle többet.

Index

"A Fidesz-kormány otthonteremtési rendszere annak tudott többet adni, akinek több volt" (Gyurcsány Ferenc)

A lakásvásárlások állami támogatásának megteremtése az Orbán-kormány érdeme, de a támogatott lakáshitelek kezdeti nagyvonalú szabályozása miatt nemcsak lakhatási, hanem befektetési célú lakásvásárlók is kaphattak állami támogatást. A rendszer valóban igazságtalanabb volt, mint a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány által módosított otthonteremtési rendszer, de az is igaz, hogy a mostani Fészekrakó-programban nagyságrendekkel kevesebben vesznek részt, mint ahányan korábban vettek fel támogatott lakáshitelt. Viszont 2002 óta kétszeresére nőttek a szociálpolitikai támogatások, amelyek összege 1998 és 2002 között nem változott.

Dialóg a Fészekrakó programról

Orbán: Hány ember jutott otthonteremtési hitelhez, amikor mi voltunk kormányon, ha már a tényeknél tartunk? Ön szerint hány ember?

Gyurcsány: Attól tartok, hogy jobban tudom a számokat. Nehogy azt mondja, hogy 270 ezer.

Orbán: Akkor mondja Ön.

Gyurcsány: 45 ezer kapott 2002 közepéig, önök 270 ezret szoktak mondani. Két baj van, hogy a szám 2003 végéig igaz. Ráadásul nem tudjuk, hogy az embereknek mennyi jutott, azt tudjuk, hogy ez a megkötött szerződések száma.

Orbán: Önök megindították helyette a Fészekrakót. Ez hány embert érint?

Gyurcsány: Nem helyette.

Orbán: Ne csússzon ki, hány ember?

Gyurcsány: Lesz tízezer év év végére.

Orbán: Most mennyi, bocsánat?

Gyurcsány: Ötezer, májusban.

Orbán: Köszönöm, beértem ezzel a válasszal. A Fészekrakó jó rendszer, ötezer, kevesebb mint a 270 és kevesebb mint a 40.

Gyurcsány: Mondom, 270 ezerből 235 ezer 2002 közepe után kapta. Elkövettünk egy hibát, későn állítottuk le azt a folyamatot, ami ön elkezdett, hogy a legvagyonosabbaknak adunk ma évente kétmillió forint nettót, azért mert felvehettek 30 millió forintot.

Orbán: A kormánya tagjairól beszélünk, ők vettek fel a legtöbbet.

Gyurcsány: Az ön kormánya egyik-másik tagja szintén felvett.

Orbán: Azok vagyonos emberek?

Gyurcsány: Nézze, egyik-másiknak nincsen több vagyona, mint önnek, ahogy mostanában olvasom. Nem érdemes kijátszani ezt a kártyát, egy pár miniszternek van százmillió forintos vagyona, néhánynak meg 3-4 száz milliós vagy egymilliárdos vagyona.

Index

Gázár

A lakossági gáz ára 2002-ben kampánytémává vált, és azóta is úgy maradt. Lendvai Ildikó hiába mondta még egyszer, hogy nem lesz gázáremelés, lett, nem is egyszer. Igaz, a Medgyessy-kormány csak 2003-ban nyúlt a gázárakhoz, a májusi 12 százalékos emeléshez ráadásul októbertől kompenzációt társítottak, így a háztartások több mint felében csak 6 százalékkal emelkedett a gáz ára. Ez éppúgy kicsivel haladta meg az inflációt (ami ebben az évben 4,7 százalék volt), mint amikor a Fidesz-kormány nyaranta 12 százalékkal drágította a gázt 9,2-10 százalékos infláció mellett. A Fidesz külön lakossági és külön nagyfogyasztói árat alkalmazott, volt olyan év, hogy utóbbiak tarifáját 43 százalékkal emelték. Medgyessyék és Gyurcsányék a kompenzációval azóta is infláció körüli gázáremelést biztosítanak a lakosok több mint felének, és folytatják azt a jól bevált kormányzati szokást, hogy a nagyfogyasztókkal és a Mollal fizettetik meg az európai szinten még mindig olcsó lakossági gázt.

Egymás mellett elbeszélősdi

Gyurcsány: A minimálbér-emelésben szép eredményeket értek el, és be kell vallanom, ezt méltányolom is. De mi tettük adómentessé a minimálbért.

Orbán: És ez jó döntés volt?

Gyurcsány: Igen, jó döntés volt.

Orbán: Ön szerint mennyivel nőtt a minimálbéren bejelentettek száma?

Gyurcsány: Sokat.

Orbán: Nem lett volna jobb, ha megemelik a minimálbért, és akkor ugyanannyi marad az embereknél? Mert így sokakat arra ösztönöztek, hogy jelentkezzenek be minimálbérre, bár egyébként nem abban voltak.

Gyurcsány: Nem azért jelentkeznek be minimálbérre, mert adómenetes lett a minimálbér, hanem azért, mert azokat a terheket, amelyeket fizetnek, és azokat szolgáltatásokat, amiket kapnak, nem érzik arányban. A minimálbért adómentessé tettük, azután az adókulcsokat 38-ra, 26-ra, illetve 18-ra százalékosra csökkentettük. Utána azt tettük, hogy a középső, 26 százalékos sávot eltöröltük, a tőkejövedelmeket megadóztattuk. Majd hozzányúltunk ahhoz a családtámogatási rendszerhez, ami éppen hogy megérett a változásra, mert az, amire ön olyan büszke, a családtámogatási rendszere, az előző kormánynak a legigazságtalanabb öröksége. Tudniillik ebben a rendszerben két nagy probléma volt. Én a családtámogatást és az adórendszert külön kezelem. Az egyik probléma az volt, hogy attól függően támogatunk egy gyermeket, hogy az édesapja, édesanyja mennyit keresett, ráadásul úgy, hogy ha többet kerestek a szülők, akkor egy gyerekre juthatott 17 ezer forintos támogatás, a szomszédban, egy keveset kereső szülőnél pedig 5200 forint támogatás jutott.

Orbán: Hogy jött ki ez önnek?

Gyurcsány: ... és hát ez nincsen rendben. Hát ismerik az adatokat, átküldtem. És arra várok, hogy a frakcióvezetője eljön, és bebizonyítja, hogy hol rossz az adatom, éppen ebben a rendszerben történik meg, hogyha valaki elment munkanélküli-segélyből munkába, akkor a családtámogatása csökkent, így visszatartott a munkától. Két dolgot tettünk meg: 40 százalékkal emeltük a családi pótlékot, ami 2002-ben 10 ezer volt, ma pedig 14 ezer forint. Kettő: igazságosabbá tettük. Általában is azt gondolom, az az ideális, ha az adórendszer nem keveredik össze a családtámogatással vagy a lakástámogatással. Még akkor sem, ha ez megdobogtatja az emberek szívét. De hát nekünk az a dolgunk, hogy messzebre lássunk. Csinálunk egy igazságos család és lakástámogatási rendszer.

Orbán: Azt, hogy az adó kiszámításakor ne csak a jövedelmet, hanem az abból eltartottak számát is figyelembe vegyük, erre nemet mond?

Gyurcsány: azt kell, hogy a szociális ügyeket.

Orbán: ...de nem a szociális ügyeket...

Gyurcsány: Külön kell kezelni a kölönféle dolgokat. De a mostani javaslata nem erre vonatkozott, és az sem, amit a parlamentnek benyújtottak.

Index

"A nyugdíj a kedvenc témám" (Gyurcsány Ferenc)

Nemcsak Gyurcsányé, mindegyik miniszterelnöké. Minden kormány előszeretettel karolja fel, legalábbis szavakban, a nyugdíjasokat. Ez persze nem meglepő, hiszen a választásokon messze legnagyobb arányban az idősek vesznek részt. Ezek fényében az sem meglepő, hogy az Orbán-kormány 2002-re halasztotta nyugdíjemelésének zömét, és már azt is sejteni lehet, hogy 2006-ban a 13. havi nyugdíjat még a választások előtt folyósíttatni fogja a Gyurcsány-kabinet.

Nem szabad azonban elhallgatni azt sem, hogy az Orbán-kormány 1998-ban lényegében megállította a csak a kormányváltás után újraindított nyugdíjreformot, amikor 6 százalékos szinten befagyasztotta a magán-nyugdíjpénztári tagoknak járó tagdíjat ahelyett, hogy az 1997-ben törvényben rögzített szabályok szerint 8 százalékra emelte volna.

Orbán Viktor

A kormányzás utolsó félévében készülő hosszú távú terveket kifogásolta Orbán, szerinte három év után készülnek hosszú távú tervek az addig nem teljesített dolgokra, a kormánynak az utolsó félévben jut eszébe mentegetni a mögötte álló évek mulasztásait. Arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy a hosszú távú terveket az ellenzékkel megvitatva dolgozzák ki és terjesszék elő.

Gyurcsány Ferenc

A miniszterelnöknek kettős felelőssége van: megvédeni a mát és építeni a jövőt. Mindig mindenki ráfizetett arra, hogy csak politikai szempontok alapján döntöttek az árak emeléséről. Szerinte azt kell megteremteni, hogy mindenki annyi jövedelemhez jusson, amelyből képes az árakat megfizetni, illetve igazságosabb családtámogatási rendszert kell kidolgozni.

Orbán Viktor

Orbán Viktor szerint a helyzet az, hogy mindig a kisemberek, a nyugdíjasok, a családosok, a diákok hátán csattan az ostor.