Konrád
5 °C
17 °C

Az orvoskamara nem akar vizitdíjat

2008.01.30. 15:45
A vizitdíj és kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt az orvosoknak és a kórházaknak, és nem volt hatással a hálapénzre sem - állította az orvosi kamara elnöke. Az egészségügyi tárca szerint a Magyar Orvosi Kamara elnöke az államtól akar több pénzt, de azt nem mondja meg, hogy ezt miből tegye.

A vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal a Magyar Orvosi kamara továbbra sem ért egyet. A betegszámtól függően a vizitdíj-bevétel nagyon eltérő bevételt jelent az orvosoknak. Van ahol a bevétel 80-90 ezer, de van olyan praxis is, ahol ez az összeg eléri a 400 ezer forintot havonta, ugyanakkor egy rendelő fenntartási, működtetési költségei nagyjából megegyeznek - mondta Éger István, a kamara elnöke.

Éger szerint a vizitdíj és kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt az orvosoknak és a kórházaknak, és nem volt hatással a hálapénzre sem. Ha a vizitdíj megszűnne, a Magyar Orvosi Kamara mindent elkövet, hogy az ezzel kapcsolatban jelentkező bevételkiesést a következő év költségvetésébe megjelenítsék - fogalmazott a köztestület elnöke.

Éger "informálódásai" szerint, ha a népszavazás a díjak eltörlését hozza, legkorábban 2009-től nem kell majd fizetni. Az elnök szerint ahhoz hogy a háziorvosi praxisok megfelelően tudjon működni, a jelenlegi finanszírozás kétszeresére lenne szükség.

Miközben egy évvel a vizitdíj bevezetése után egyértelmű tény, hogy ez a beteg számára szimbolikus díj lényegesen javította a háziorvosi rendelők anyagi biztonságát, a kamara elnöke rendületlenül folytatja küzdelmét egy olyan eszköz ellen, amit Európa kétharmadában alkalmaznak, reagált az egészségügyi tárca az orvoskamara elnökének kijelentéseire.

Elégedettek a cseh háziorvosok a vizitdíjjal

Elégedettek a vizitdíjak beszedésével a cseh háziorvosok és a fogorvosok, s szeretnék elérni, hogy a vizitdíjat emeljék - jelentette ki Jirí Pekárek, a cseh Magánorvosi Koalíció szóvivője és a Cseh Fogorvosi Kamara elnöke szerdai prágai sajtótájékoztatóján. "A vizitdíjak bevezetését követő első hónapban kedvező tapasztalatokat szereztünk.

Csökkent az orvosokat felkeresők száma, mert elmaradtak azok, akik lényegében csak beszélgetni jártak az orvosukhoz" - mondta újságíróknak Pekárek. Az ellenzék szerint viszont a vizitdíjak ellentétesek az alkotmánnyal.

A tárca közleménye szerint miközben Éger István arról beszél, hogy változatlanul nem támogatja a vizitdíjat, Kertai Aurél, a Kamara háziorvosi szekciójának volt elnöke nyilvánosan kijelentette: "A vizitdíj durván a rendelők bevételének negyedét adja, s lehetőséget teremt különböző eszközök vásárlása mellett a bérek emelésére is."

A minisztérium közleménye szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj olyan bevétel, amit nem a kormánytól kapnak az orvosok, az Alkotmánybíróság szerint ezért tartható róla népszavazás. Ezek a 300 forintok jelentik a háziorvosi rendelők függetlenségének, működőképességének biztosítékát.

Ha nem lesz vizitdíj és napidíj, akkor a háziorvosok elvesztik a havi bevételük negyedét, ahogy a szakrendelők és a kórházak is elvesztenek havi több millió forintot. A kieső bevételt a kormány már csak azért sem tudja pótolni, mert a befizetett járulékok ezt az összeget nem fedezik.

A tárca szerint a kamara elnöke a szokásos javaslatát fogalmazta meg arra az esetre, ha a népszavazás eltörli a vizitdíjat: azaz adjon az állam több pénzt, arra azonban, hogy ezt miből tegye, nem tért ki. "Nem mondta meg, hogy a több tízmilliárd forintot a kórházaktól kell-e elvenni, a mentőktől, a szakrendelőktől, vagy a járulékok szintjét kell-e emelni" - írta a minisztérium.