Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Vonza a vidék szavát hozza

2001.03.13. 18:00
Annak ellenére támogatta a Parlament önkormányzati és mezőgazdasági bizottsága Vonza András szabolcsi főállatorvos jelölését az FVM élére, hogy a jelölt nem válaszolt érdemben a mezőgazdaságot érintő kérdésekre. A Torgyán József távozásával megüresedett poszt várományosának az ellenzéki MSZP és SZDSZ képviselői nem adtak bizalmat. A szocialisták és a szabad demokraták szerint politikai alku eredménye Vonza jelölése, és az új miniszternek nem lesz érdekérvényesítési lehetősége. A miniszterjelölt kijelentette: a kormányprogramon kívül nincs, és nem is lehet saját terve a tárca munkáját illetően. Bizottsági meghallgatásán a kistérségek fejlesztését nevezte meg legfőbb feladatának Vonza.
Vonza András
Vonza András bemutatkozó beszédében a legfontosabbnak azt tartotta kiemelni, hogy 1998 októberéig tagja volt a szabolcsi Megyei Közgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának, később pedig az Ügyrendi és Jogi Bizottságnak is, ezért a közvélekedéssel ellentétben igenis van politikai tapasztalata.

Szakemberi alkalmasságát bizonyítandó, a jelölt elmondta: az állatorvos-tudományi egyetemen van általános agrárképzés is. ,,A vidéki ember szava el kell jusson a legfelsőbb vezetéshez. Én ezt a transzfert elvállalom" - tette hozzá a szabolcsi állatdoktor.

A miniszterjelöltet egy órán át faggatták

Elfogadták a jelölését
A mezőgazdasági bizottság is elfogadta Vonza András miniszteri jelölését. A testület 14 igen, 10 nem vokssal, 2 tartózkodás mellett szavazott bizalmat Torgyán József jelöltjének. Az ülésen Vonza kijelentette: soha nem volt tagja az MSZMP-nek, viszont 1989-től erősíti a kisgazdapártot. Arra a kérdésre, hogy átveszi-e a Fradi elnökségét, Vonza kijelentette: ,,eddig passzív Fradi drukker voltam, mostantól lehet, hogy aktív Fradi drukker leszek".
Vonza antréját a bizottsági kérdések követték. Ebből minden honatya kivette a részét, időnként sértegették kicsit egymást a tisztesség kedvéért, ilyenkor Bernáth-Varga Balázs kisgazda bizottsági elnök rájuk szólt, hogy ugyanmár, ne a gyerek előtt.

A bizottság tagjai ötvenöt percig faggatták folyamatosan a miniszterjelöltet, de már a kérdésekre fordított idő egyharmadánál teljesen világos volt, hogy érdemben nem lehetséges mindent megválaszolni. Hogyan fog dolgozni? Mi a véleménye az FVM helyzetéről? Folytatja-e a megkezdett vizsgálatokat? Miből gondolja, hogy szakmai vezetéssel ellátható az FVM irányítása? Tud-e a visszaélésekről? Folytatja-e a biodízel-programot? Mi lesz a kistérségekkel?

,,Ne öntsük le a jelöltet a problémák öntetével!"

Orbán kérése Vonzához
Orbán Viktor a Magyar Televíziónak adott nyilatkozatában közölte, Vonza András közvetlenül eddig sem vett részt a kisgazdapárton belüli vitákban, s első találkozásuk alkalmával külön azt kérte tőle, hogy ezentúl se vegyen részt ezekben, mert csak megnehezítené a saját munkáját. A kormányfő egyúttal úgy vélekedett, az agrártárca jelenlegi irányítója Boros Imre több ügyben feljelentést tett. Ezen túlmenően a miniszterelnöknek már ehhez semmi köze - az illetékes hatóságok dolga ezeket lefolytatni. ,,A fennmaradt ügyekben pedig le kell folytatni a vizsgálatokat" - hangsúlyozta Orbán Viktor.
Míg a képviselők kérdeztek, Vonza András vadul jegyzetelt, Kosztolányi Dénes fideszes képviselő pedig megigazította primőr kokárdáját lila zakóján, és mosolygott. Egy óra elteltével Tóth Imre (FKgP) felkérte a tisztelt bizottságot, hogy ,,Ne öntsük le a jelöltet a problémák öntetével!", ezt mindenki megfogadta, de azért vitatkoztak a honatyák még pár percet arról, hogy ki mondhatja meg nekik, hogy mikor legyen elég, és ki nem. Tóth Imre nem, de azért a kérdezők átadták a szót a miniszterjelöltnek.

Vonza András illedelmesen megköszönt mindent, elnézést kért, hogy csak általánosságokban válaszol, de sok volt a kérdés, és senkit sem akar megsérteni. Ezután beszélt a száj- és körömfájásról, meg egy néniről, akinek beteg lett a tehene (Mécs Imre SZDSZ-es politikus dobta fel a labdát), és ezzel sikeresen el is altatta a képviselők java részét.

Vonza fontosnak tartja az internetet

Pedig Vonza elmondta a legfontosabbakat. Nem célja az önállóskodás, hiszen van egy kormányprogram, neki ahhoz kell tartania magát. A megkezdett vizsgálatokat természetesen befejezi, de nem indít boszorkányüldözést a minisztériumban, ahová - mint elmondta - korábban is bejáratos volt, hiszen eddig a miniszter volt a főnöke. A jelölt kiemelte az internet fontosságát is, mert - mint fogalmazott - a világháló lehetővé teszi az eddiginél sokkal hatékonyabb és gyorsabb információáramlást. Vonza kijelentette, miniszterként kiemelten kezeli majd a kistérségeket.

"A házban mozogván érzékeltem, hogy komoly munka folyik" - véleményezte a jelölt a minisztériumi viszonyokat, végül pedig elmondta, hogy tájékozódnia kell még: "Nekem még nóvum, hogy a parlamenti liftben ülni is lehet" - fejezte be a expozéját a miniszterjelölt az ülés vége felé általánossá lett hangzavarban, és közben Kosztolányi Dénes felé nézett, aki egyszerre hat honatyának mesélt viccet. Gyors szavazás a végén: 18-8 arányban a bizottság elfogadta a jelölést, jöhet a következő stáció.  • Vennék
  • Hírek