Botond, Mózes
EUR 385,83 Ft
USD 369,83 Ft
12 °C
29 °C

Harminc évre 'titkosították' Ron Werber tanulmányát

2003.02.27. 11:19
A Miniszterelnöki Hivatal harminc évre 'titkosította' Ron Werber, az MSZP kampánytanácsadójának tanulmányát. A Kancelláriát ideiglenesen vezető Szekeres Imre levélben értesítette a Fidesz képviselőcsoportjának vezetőjét, Áder Jánost, hogy a kormányzati munkát érintő hosszútávú döntések alapjául szolgáló dolgozat nem hozható nyilvánosságra. Az ellenzéki párt egyik képviselője, Répássy Róbert szerdán próbált betekinteni a tanulmányba, de miután nem járt sikerrel, beígérte, hogy jövő héten újra megkísérli.
Az ellenzéki párt már hiába próbálkozik a 10 ezer dollárért (2,3 millió forintért) készült elemzés megtekintésével, csak nyolc ciklus múlva kaphatják kézhez.

Megismerése nem engedélyzhető

Büntetlenül kiszivárogtatható
A döntés-előkészítő dokumentumok nyilvánossága egy 1992-ben született, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény értelmében korlátozhatóak. A így korlátozott megismerhetőségű anyagok nem minősülnek állam-, vagy szolgálati titoknak, kiszivárogtatása nem büntethető. A törvényadta korlátozási lehetőséggel egyébként az előző kormányzat is számos alkalommal élt. Majtényi László, volt adatvédelmi ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke az Index kérdésére elmondta, hogy évek óta szorgalmazta a döntés-előkészítő irat pontos törvényi meghatározását, és az aránytalanul magas védelmi idő leszállítását.
A Miniszterelnöki Hivatalt ideiglenesen vezető Szekeres Imre levélben értesítette a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetőjét arról, hogy Ron Werber belső használatra készült, döntés-előkészítő anyagait a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján harminc évre titkosította. Az államtitkár érvelése szerint Werber arra kapott megbízást, hogy egy átfogó elemzésben több kormányt is kiszolgálni képes hosszútávon működő intézményi modellt alkosson a kormányzat egyes szervei számára. A levél szerint az elkészült munka további döntések előkészítését is megalapozhatja, ezért nem engedélyezhető a "megismerése".

Az államtitkár távollétében

Répássy Róbert, a Fidesz képviselője kedden a kormány vidéki ülése alatt személyesen igyekezett betekintést nyerni a tanulmányba. Szekeres irodája előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján botrányosnak nevezte, hogy országgyűlési képviselői jogosítványai ellenére az államtitkár irodavezetője nem adta át az elemzést. Szekeres később közleményben tudatta: az ellenzéki képviselő nem az udvariasság szabályainak megfelelően járt el, amikor távollétében, előzetes egyeztetés nélkül hívta a sajtót dolgozószobája elé.

A tanulmány ajánlásai

A Fidesz már több ízben felvetette, hogy Ron Werber az áprilisi országgyűlési és az októberi önkormányzati választások előtt is részt vett az MSZP kampányában, miért kapott tanulmányírásra megrendelést a Kancelláriától. A külföldi állampolgárságú szocialista háttér-ember kormányzati megbízatását a jobboldal összefüggésbe hozta pártmegbízatásaival. Répássy az ügyben tíz írásbeli választ igénylő kérdést tett fel a megbízó kancelláriaminiszternek. A Szekeres Imre által jegyzett válaszokban az olvasható, hogy Werber ajánlásai alapján "került és kerül sor" a MeH és a Miniszterelnöki Kabinet szervezetének átalakítására, a hatáskörök, feladatok pontosabb meghatározására.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek