Apró korrekcióknak nevezett kommunikációs átrendezés a Kancellárián

2003.02.07. 13:00
Nem a kancelláriaminiszter, Kiss Elemér befolyásának csökkentése volt a cél a Miniszterelnöki Hivatal koalíciós és kommunikációs szerveinek átcsoportosításával, hanem az érintett területek hangsúlyossá tétele - állítják MSZP-s politikusok. A Magyar Hírlap által az új erős embernek nevezett Draskovics Tibor kabinetfőnök szerint csak az íróasztalnál kitalált rendszer szükséges korrekciójáról van szó.
Az MSZP zárt frakcióülésén Medgyessy Péter mellett Horn Gyula, egykori miniszterelnök is elégedetlenségét fejezte ki a kormányzati kommunikáció sikertelensége miatt. Horn szerint múlt év decembere óta meredeken zuhant a kabinet és a párt kommunikációs teljesítménye.

Még nem tárgyalták a koalíciós egyeztetést

A miniszterelnök lapértesülések szerint kifogásolta, hogy akadozik az MSZP-s és az SZDSZ-es miniszterek közötti információáramlás. Ezért a koalíciós együttműködés javításáért a MeH politikai államtitkára, Szekeres Imre is megbízást kapott a két párt miniszterei és frakciós munkacsoportjai közötti egyeztetésre. A feladat részleteiről az államtitkár egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert az ügyről még nem folytatott tárgyalást Horn Gáborral, aki eddig a MeH szabad demokrata államtitkáráraként volt felelős koalíciós koordinációért. Horn korábban az Indexnek elmondta, hogy pártja oldaláról elégedettek voltak az együttműködés eddigi rendjével, a szocialisták terveiről pedig még nem kaptak tájékoztatást.

Új erős ember

Horn Gyulával egyetértve Medgyessy Péter az MSZP képviselői előtt kitért arra is, hogy az utóbbi hetekben az ellenzék vette át a kezdeményezést a politikai kommunikációban. A frakcióülésen példaként emelték ki az Egyesült Államok politikáját támogató nyolcak levelét, amelyet a kormányfő is aláírt, és amelynek hazai visszhangjában szinte kizárólag az ellenzék álláspontja jelent meg. A miniszterelnök kritikájának tudható be, hogy a már korábban felvetődött átszervezések a héten megindultak a kancellárián. A Magyar Hírlap szerint az átalakítások következtében Draskovics Tibor, a kormányfő kabinetfőnöke kerül ki "új erős emberként", miután Kiss Elemér irányítása alól hozzá kerül többek között a kormányülések szakmai előterjesztéseinek véleményezése, a Kormányzati Kommunikációs Központ, a kül- és biztonságpolitika MeH-beli szakemberei.

A jobb illeszkedés érdekében

Az Indexnek nyilatkozó Draskovics Tibor szerint viszont csak az íróasztal mellett kitalált irányítási rendszer az elmúlt hónapok gyakorlata alapján történő "apró korrekcióról" van szó. A miniszterelnök kabinetfőnöke elmondta, Medgyessy Péter azért ítélte szükségesnek, hogy a Zsuffa István közigazgatási államtitkár vezette szakmai csoport Kiss Elemér kancelláriaminiszter irányítása alól átkerüljön a kabinetirodához, hogy ezzel segítse a minisztériumok közötti együttműködést. Draskovics szerint a miniszterelnök azért indítványozta a feladatkörök átszervezését, mert így az egyes tárcák "jobban illeszkedhetnek a kormányprogramhoz".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás