Bernadett
-2 °C
4 °C

Nyugdíjasokra fókuszál az MSZP új kampánya

2003.10.31. 08:33
Újabb kampányba kezd a közeli jövőben az MSZP. Az Index információi szerint a szocialisták ezúttal a nyugdíjasoknak nyújtott pluszpénzekre koncentrálnak. Az MSZP kampánymenedzser-képzőjén Ron Werber sikeresnek ítélte a "csapatjátékosok" teljesítményét, szerinte nekik köszönhető, hogy megállt a szocialisták népszerűségének csökkenése.
Újabb, utcai jelenléttel és szórólapkampánnyal egybekötött akciót szervez az MSZP november elején, értesült az Index. A szocialisták országgyűlési és önkormányzati kampányát segítő, és a kancelláriától is alkalmi megbízást kapott kampánytanácsadó, Ron Werber által irányított "Csapatjáték" fantázianevű kampánymenedzser-képzésen kiderült: a vezető kormánypárt ezúttal a nyugdíjasokat veszi célba. A szocialisták azért november elejére időzítik akciójukat, mert ekkortól kezdik kifizetni a nyugdíjasoknak az 53. heti nyugdíjat, illetve ebben hónapban kapják meg a nyugellátásban részesülők a január elejéig visszamenőleg emelt összegeket.

Az első bevetés
Az MSZP szeptember közepén vetette be először a kampánymenedzser-képzésen résztvevő 580 fiatalt. Akkor az MSZP korábbi Tények és hazugságok című brosúrájára hasonlító, a Hamis vádak és a Tények című füzettel rukkoltak elő. A kampánymenedzser-jelöltek feladata a korábbi kampányban a mostanihoz hasonló volt: a helyi aktivistákat kellett mozgatniuk, utcai kitelepüléseket szerveztek, illetve ellenőrizték a diákszövetkezetek által végzett szórólapterítést.

Tóbiás nem tud róla

Az MSZP pártigazgatója, Tóbiás József az Index kérdésére elismerte, hogy az MSZP valóban tervez még egy akciót az idei évre, hozzátette azonban, nem tud arról, hogy ez a közeljövőben indulna. A politikus arról sem tudott, hogy a betervezett kampány a nyugdíjasok tájékoztatására fókuszálna.

Az Index úgy tudja, a "csapatjátékosok" elégedetlenek voltak a szeptemberi kampány idején alkalmazott szórólapterjesztőkkel, így most nem diákszövetkezetekre bízzák a munkát, hanem jellemzően az aktivisták terítik a szórólapokat. Igaz, ennek ellenére sem lesz olcsóbb az akció, mert a terjesztésre fordított néhány millió forintot most az MSZP helyi irodái kapják.

Werberi dícséret és tanítás

Az Index úgy tudja, hogy Ron Werber a legutóbbi képzésen megdicsérte a kampánytréning résztvevőit, mert szerinte nem kis részben az ő érdemük, hogy megállt a szocialisták népszerűségének csökkenése. Werber a kurzuson ismét gyakorlati tanácsokkal látta el "növendékeit" arról, hogyan kommunikáljanak az utcai kampányolásnál a választókkal. Werber szerint például a meggyőzés szempontjából fontos a szemkontaktus.