Irén, Írisz
5 °C
15 °C

A Wekler-ügy a parlament és az SZDSZ vezetése előtt

2004.08.09. 13:20
A Fidesz összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Wekler Ferenc országgyűlési alelnök ellen, mert parlamenti képviselőként ő kezdeményezte azoknak a földeknek a szekszárdi borvidékhez sorolását, ahol az ő birtokai is vannak. A Népszabadság szerint a szabad demokraták keddi ügyvivői testületi ülésének is témája lesz a Wekler-ügy.
A Fidesz összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Wekler Ferenc szabad demokrata képviselő ellen a parlament mentelmi bizottságánál, jelentette be Szijjártó Péter fideszes honatya hétfői sajtótájékoztatóján.

Wekler Ferenc parlamenti alelnök ellen a mórágyi borvidék átminősítése miatt kezdeményezi az eljárást a Fidesz. Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy a mentelmi bizottság szocialista elnöke nem akadályozza meg az eljárások lefolytatását. Mint arról a Magyar Nemzet több cikkében beszámolt, Wekler parlamenti képviselőként maga kezdeményezte a bortörvény idei módosításakor annak a településnek a jónevű szekszárdi borvidékhez csatolását, ahol az ő és hozzátartozói földjei fekszenek. A parlament nem, az FVM azonban Szekszárdhoz csatolta a kérdéses települést, Mórágyot.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elképzelhetőnek tartotta, hogy tévedésből került Szekszárdhoz Mórágy, mivel nem teljesültek azok a feltételek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a település a szekszárdi borvidék részévé váljon.

A Népszabadság hétfői híre szerint az SZDSZ ügyvivői testülete keddi ülésén napirendre tűzi Wekler Ferenc ügyeit is. Az Országgyűlés szabad demokrata alelnöke és hozzátartozói ugyanis 270 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaptak az agrártárcától szőlőültetvények telepítésére.

Bár a lap szerint a pártban nincs "Wekler-ügy", az ülésen mégis szó lesz a kérdésről. Wekler azért kívánja szóba hozni állami juttatásait, mert Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök lényegében kihátrál mögüle, amikor kijelentette, a kormánypárti politikusnak távol kell tartania magát a közpénzektől. Az SZDSZ elnöke valószínűsítette, hogy az ügynek politikai következményei lesznek. A Népszabadság szerint téma lehet kedden a kakaóbiztos számítógépek ügye és Demszky Gábor főpolgármester horvátországi nyaralója, illetve a különféle terepjáróbérletek kérdése és a városvezető szolgálati autós nyaralása is.

Az MDF Németh Imrétől éredklődik

A Magyar Demokrata Fórum levélben kér választ Németh Imre földművelésügyi minisztertől arra, hogy milyen szakmai indokok miatt döntött a tárca Mórágy községnek a szekszárdi borvidékhez történő csatolásáról - közölte Almássy Kornél képviselő a minisztérium előtt megtartott sajtótájékoztatón hétfőn. A szekszárdi borok értékesítési lehetősége jóval kedvezőbb, mint a kevésbé híres tolnai vidékről származó boroké - tette hozzá.

Almássy Kornél azt mondta, hogy a mórágyi térség átminősítéséért Wekler Ferenc "lobbizott", módosító indítványt adott be a szőlészetről és borászatról szóló törvényhez. A törvénymódosításra nem került sor, ám később miniszteri rendelet módosította Mórágy besorolását - tette hozzá.

Wekler: Összeférhetetlenségi eljárást fideszesek ellen is

Szijjártó Péter fideszes képviselő indítson frakciótársaival, Demeter Ervinnel és Mádi Lászlóval szemben is összeférhetetlenségi eljárást szőlőtelepítési támogatásuk miatt - mondta Wekler Ferenc szabad demokrata alelnök az MTI-nek hétfőn. Demeter Ervin 2004-ben mádi földjeire kapott vissza nem térítendő támogatást. Ilyen támogatást kapott Mádi László fideszes országgyűlési képviselő felesége, Mádiné Majtényi Györgyi 2004-ben egerszóláti ültetvényére - közölte.

Demeter Ervin vezette a Fidesz tárgyalócsoportját a bortörvényről szóló négypárti tárgyalásokon, és a parlament által elfogadott törvény "privilegizált helyzetbe hozta a tokaj-hegyaljai borvidéket, amelyen Demeter úrnak ültetvénye van, és amelyhez ültetvénytelepítési támogatást kapott állami pénzen" - közölte Wekler Ferenc. 1998-ban Font Sándor MDF-es képviselő is kapott szőlőtelepítésre vissza nem térítendő támogatást - tette hozzá. Wekler Ferencet az Ifjúsági Demokrata Fórum a múlt héten lemondásra szólította fel, mert szőlőültetvény-telepítés címén "kiemelten magas, 128 millió forintos támogatást kapott".

Összeférhetetlenségi eljárás Gráf ellen is
Szijjártó Péter összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett Gráf József szocialista képviselő ellen is, a Bolyi Mezőgazdasági Rt. privatizációja miatt. Szijjártó azt mondta, hogy a privatizációra az Invest Group Rt. jelentkezett; a részvénytársaságot alkotó cégek egyikének Gráf József az igazgatótanácsi elnöke. A magánosítás előtt az MSZP agrárkabinetje többször is megbeszélést folytatott az ÁPV. Rt. illetékeseivel, tette hozzá a fideszes honatya.

A képviselők jogállásáról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselő a képviselői megbízatásának felhasználásával jogosulatlanul bizalmas információkat nem szerezhet, illetve nem használhat fel, közölte Szijjártó Péter.

"Mivel a fenti megbeszélések a tudomásunkra jutottak, és mivel a képviselők jogállásáról szóló törvény az előbb elhangzott mondatot is tartalmazza, ezért a Fidesz összeférhetetlenségi indítványt kezdeményez Gráf József szocialista országgyűlési képviselő ellen" - tette hozzá. Az összeférhetetlenségi eljárás nem ítélet, csak vizsgálat, mondta Szijjártó Péter.

A szocialista frakció már tavasszal nyilvánosságra hozta, hogy agrármunkacsoportján keresztül közvetítette elvárásait az ÁPV. Rt. felé - mondta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek. Az elvárások között volt, "hogy az agrártársaságok magánosítása, a privatizációs törvény szerint történjék, ne könyvszerinti értéken, hanem felértékelt piaci áron, a dolgozók részvételével, nyilvános pályázaton, tőkeemeléssel" - sorolta a politikus. Tetten érhető Szijjártó Péter csúsztatása - jelentette ki. A bólyi mezőgazdasági rt. privatizációjában, mivel a pályázat nyilvános volt, bárki részt vehetett. "Nem áll fent a bennfentes információhoz való hozzájutás" - közölte Göndör István.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!