Hazahozzák az Ybl Bank volt vezérigazgatóját

2000.07.04. 14:59
Még két év, hét hónap és húsz nap börtön vár O. Nagy Imrére, a csődbe ment Ybl Bank volt vezérigazgatójára, miután az osztrák igazságügy-miniszter engedélyezte az üzletember kiadatását. A négy évre elítélt volt vezérigazgatót 1997-ben kórházi kezelésre engedték ki a börtönből, ahova egészségügyi problémákra hivatkozva nem tért vissza. O. Nagy Imrét február közepén fogták el Bécsben.
Várhatóan egy héten belül ténylegesen is átadják a Magyar Interpolnak O. Nagy Imrét, az Ybl Bank volt vezérigazgatóját, aki ellen három évvel ezelőtt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. Az átadás időpontját, és helyszínét most egyeztetik a magyar és az osztrák hatóságok, de konkrét részletekről még nem tudtak tájékoztatást adni az Interpol Magyar Nemzeti Irodájánál.

- Rutineljárás lesz, bár a sajtó rákényszerít bennünket, hogy kiemelt személyként kezeljük O. Nagy Imrét - fogalmazott az Indexnek Koller Gáborné alezredes, az Interpol magyar kirendeltségének osztályvezetője, majd hozzátette, hogy ők csak közvetítenek az ügyben, és a kiadatás után az elítéltet egyből átadják az illetékes büntetés-végrehajtó szervnek.

Amint azt megtudtuk, az elfogatás óta eltelt öt hónap optimális időnek számít a kiadatási kérelmek átfutása szempontjából, és nem függ össze az illető személy ,,fontosságával".

Mint az ismeretes, O. Nagy Imrét, az Ybl Bank korábbi fő tulajdonosát még 1996-ban ítélte el a Fővárosi Bíróság nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, és magán-okirathamisítás miatt. Ezért jogerősen négy éves börtönbüntetést kapott. A volt vezérigazgató azonban kórházi kezelésre szorult ezért elengedték a börtönből. O. Nagy Imre azonban nem tért vissza, így a magyar hatóságok kiadták a nemzetközi elfogatóparancsot. A nyomozás sikeresen zárult, ez év februárjában Bécsben elfogták az elítéltet.

Ebben az évben tizenegy magyar állampolgárt sikerült külföldön elfogni, nálunk pedig 39 Interpol által körözött személyt vettek őrizetbe a bűnüldözők. -Nálunk minden fogás a legnagyobb fogás, mert azt mutatja, hogy működünk - tette hozzá az információkhoz Koller Gáborné, de azt nem tudta megmondani, hogy jelenleg hány embert köröznek az Interpol kérésre Magyarországon.