Vége a Kossuth téri tüntetésnek

2007.09.17. 22:02
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya is tárgyalt a Kossuth téri tüntetőkkel. Azt egyelőre nem tudni, hogy miről beszéltek.
  • Tudósítónk szerint legalább kétezer rendőr várakozik a Kossuth téren a kordonon belül. A Hír tévé két kirendelt vízágyúról számolt be, ezeket tudósítóink egylőre nem látták.
  • Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az Indexnek azt mondta, Tóth Gábor és munkatársai arra hívták fel a szervezők figyelmét, hogy a rendezvény belső rendjéért ők felelnek, és a résztvevőket óvják a jogsértésektől. "Mindenki menjen haza, holnap meghúzzuk a bajszukat" - mondta Gonda László a tüntetőknek.
  • Lecsengető zenét raktak be, és arra kérték a tüntetőket, hogy menjenek haza. A tüntetés egyik szervezője egyúttal azt is elmondta, Tóth Gábor dandártábornokkal egyezségre jutottak abban, hogy kedden az ORFK Teve utcai központjában benyújtják azt a kérésüket, hogy a tüntetők 48 órán belül találkozhassanak a parlamenti pártok képviselőivel. A szónok bejelentette azt is, hogy kedden délután a Szabadság térre bejelentett tüntetésükön azt is el kívánják érni, hogy követeléseiket olvassák be az MTV-ben.Az emberek tempósan szállíngóznak hazafelé.
  • Továbbra sem született megállapodás a koalíciós pártok között a hétfő késő estig tartó konzultáción, mondta el újságíróknak Horváth Ágnes liberális egészségügyi miniszter. A tárcavezető annyit közölt: "bizonyos kérdésekben sikerült előrelépnünk, de még kell tovább haladnunk a tárgyalásokkal". Arról azonban nem nyilatkozott, hogy melyek azok a pontok, amelyekben megállapodtak.
  • A rendőrség nem vállal közvetítő szerepet a tüntetők és a parlamenti pártok képviselői között; így csak akkor fogadják a tüntetés szervezőit az ORFK Teve utcai központjában, ha egy újabb rendezvényt kívánnak bejelenteni, közölte a BRFK szóvivője. (MTI)
  • A koalíciós egészségügyi egyeztetés lezárultával több kormánypárti politikus is a Parlament XVII-es, északi kapujánál hajtott el az épülettől, atrocitás nem történt. Az MTI tudósítói Veres János pénzügyminisztert, Katona Béla és Vojnik Mária szocialista, valamint Béki Gabriella, illetve Eörsi Mátyás és Horn Gábor SZDSZ-es politikusokat látták távozni a XVII-es kapunál lévő sorompónál. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kóka János, az SZDSZ elnöke, gazdasági és közlekedési miniszter, illetve Horváth Ágnes egészségügyi miniszter még az épületben van.
  • Hétfő este 11-kor véget ért a Kossuth téri tüntetés. Az őszödi beszéd egy éves évfordulóján megtartott demonstráción a Gyurcsány-kormány lemondását követelő résztvevők nagyobb része a székely és a magyar himnusz eléneklése után hazaindult. (Független Hírügynökség)
  • A tüntetők oszolnak, néhány tucatnyi ember lézeng a téren, a szervezők pakolnak. Több fiatal odament Gonda Lászlóhoz, az egyik szervezőhöz, és, miután megdicsérték szónoki képességeit, arról beszéltek, hogy frissíteni kéne a zenét, hogy legyen, ami a fiatalokat megmozgatja. És nem kéne annyit beszélni a történelemről sem, mondták, mert az unalmas. A fiatalokat az mozgatná meg szerintük, mondták Gondának, ha lenne egy közös cél, például a szocialisták Köztársaság téri székháza, amit meg lehetne rohamozni. Végül abban maradtak, hogy maradnak az eredeti menetrendnél, kedden petíciót adnak át az MTV székházában.
  • Nem sokkal hétfő éjfél után teljesen kiürült a Kossuth tér, a demonstrálók a hivatalos befejezést követően egy óra múlva teljesen szétszéledtek. A tüntetés végén az Országház főbejárata előtt összegyűlt tömegben feltűnt a Parlamentből távozó Balog Zoltán fideszes parlamenti képviselő és Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság társelnöke, akik rövid beszélgetésbe elegyedtek a kormányellenes tüntetés szervezőivel.

    A Parlament körül várakozó több száz rohamsisakos rendőr és két vízágyú visszatért a laktanyába, intézkedésükre nem volt szükség. A tüntetés befejezése után a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai megkezdték a Kossuth tér takarítását.

    Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozása a Parlamentből a sajtó munkatársai számára nem volt egyértelmű, egyes források szerint egy rendőrségi mikrobusszal hagyta el az Országházat, mert a páncélozott szolgálati autója a parkolóban maradt a gépkocsivezetőkkel együtt. (MTI)