Két hektáron háromszáz lány

2000.08.07. 19:14
Mogyoród önkormányzata az országban elsőként alkotott rendeletet a türelmi zónákról. Igaz átmenetileg, a Hungaroring ideje alatt, de szabad lesz a prostitúció a jelenleg épülő Erotic Kempingben, ha az örömlányok betartják az előírásokat és rendelkeznek például orvosi igazolással.
A mogyoródiak már évek óta szenvednek attól, hogy az örömlányok és üzletfeleik jobb híján a környéken bárhol; autóban, utcán, fa tövében, bokorban esnek túl az aktuson, ám rajtuk kívül a botrányos körülményekre már több külföldi televízióállomás is felfigyelt.

A helyiek évek óta elégedetlenek, a természetben virágzó prostitúcióról szóló képes beszámolók pedig az ország hírnevét rontják. Tavaly körülbelül hatszáz lányt vett őrizetbe a rendőrség Mogyoródon prostitúció miatt. Ezen akartunk változtatni, amikor kijelöltük a kéthektáros területet ideiglenes türelmi zónának. indokolta az Indexnek a mogyoródi önkormányzat döntését Tóth Sándor polgármester. Augusztus 10-én délután négy órától augusztus 14-e reggeléig lesz legális a prostitúció az Erotic Kempingben, és ezt a lányok már hamarabb tudták, mint mi tette hozzá.

Peep-show és fa priccs

A TV2 információi szerint a türelmi zónát magánvállakozásban fogják üzemeltetni, az önkormányzat által kijelölt területen. A jelenleg is folyó építkezés során már elkészült egy nagyobb faház, amelyben, a mintegy háromszáz örömlány munkáját segítendő, húsz, körülbelül négy négyzetméteres szobát alakítottak ki, Ezek berendezése meglehetősen spártai: csupán egy kis fa priccs és egy szemetes van benne. A tisztálkodást mobil WC-k és kerti zuhanyzók segítségével oldják majd meg. A faház alsó szintjén a tervek szerint peep-show lesz, a tetőn és az utcán pedig a cég reklámjaként lányok táncolnak majd. A területet egyelőre még nem kerítették körül.

A környék biztonságáról egyébként a Pest megyei közrendvédelmi szervek gondoskodnak majd közölte Mogyoród első embere.

Egy hétig szabad a vásár
Az országban ez az első türelmi zóna, ahol legálisan űzhető a prostitúció. Erről a tavaly elfogadott, úgynevezett maffiaellenes törvénycsomag adott felhatalmazást. Eszerint azok az önkormányzatok kötelesek türelmi zónát kijelölni, amelyek területén tömegesen jelenik meg a prostitúció. A zónának távol kell esnie a főutaktól, egyházi- és gyermekintézményektől. Az itt dolgozó lányoknak orvosi igazolást kell beszerezniük, és nem foglalkoztathatnak felhajtókat, striciket, és nem hirdethetik magukat képeken, videokazettákon és újságokban sem.