Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Bizalmi szavazást kérnek a zuglói MSZP enöke ellen

2007.07.06. 16:56
Alapszabály-ellenesnek minősítette a zuglói MSZP-szervezet tagfelvételi gyakorlatát a párt budapesti etikai bizottsága. A testület azt javasolja, hogy a XIV. kerületi elnökség, miután döntött a tagfelvételi moratórium idején fektetett felvételi kérelmekről, kérjen bizalmi szavazást maga ellen.

Egyhangúlag elmarasztalta a zuglói pártelnököt, Szűcs Istvánt az MSZP budapesti egyeztető és etikai bizottsága, tudta meg az Index.

Nem foglalkozik vele

Szűcsék a tavalyi országgyűlési választások előtti helyezkedés idején rendeltek el létszámstopot, amikor kiderült, hogy egy 30-40 fős csoport kérte felvételét a szervezetbe, ami megváltoztathatta volna a helyi erőviszonyokat. A tagfelvételi moratórium nyomán a tavalyi MSZP-s tisztújításon megerősítették a régi vezetést, így a párt Szűcsöt delegálta alpolgármesternek, a jelentős részben kőbányai MSZP-sekből álló csapata pedig felügyelő bizottsági elnökséget szerzett a Zuglói Vagyonkezelőnél, valamint a kerületi tanácsnokságot, a frakcióvezetői posztot, a pártelnök-helyettességet is megkaptak. Az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága egyszer már tavaly szeptemberben alapszabály-ellenesnek minősítette Szűcs ellenállását a felvételi kérelmekkel szemben. Az általános érvényű állásfoglalás már tavaly szeptember 26-án megszületett, de a zuglói elnök az utóbbi hónapokban sem foglalkozott velük.

Javasolt bizalmi szavazás

A több mint egy éve fektetett tagfelvételek ügyében a fővárosi etikai bizottság most kimondta, hogy a zuglói MSZP-szervezet tagfelvételi gyakorlata alapszabály-ellenes volt. A bizottság azt is leszögezte a július 3-án meghozott határozatában, hogy a helyi elnökség által vitatott, az alapszervezet által felvett személyek MSZP-tagnak tekintendők. A testület hiteles taglétszám felülvizsgálatot is előír Zuglóban, és azt javasolja, hogy a tagviták rendezése után a 2006 decemberében megválasztott elnökség titkos szavazással erősíttesse meg mandátumáét. Amennyiben az elnökség nem kap bizalmat, új választások megtartását javasolják.

Nem tűntek föl

A felvételi stop elrendelés előtt az XIV. kerületi elnök az ellenlábasok felvételének megtagadása mellett egy másik, 34 fős csoportot felvett a tagok sorába. Ebben az ügyben májusban nyomozást kezdett az ügyészség, mert a feljelentés szerint az ellensúlynak használt tagok valójában azóta sem vettek részt egyetlen alapszervezeti taggyűlésen sem. Ráadásul a gyanú szerint több felvételi lapon egy kéztől származnak az aláírások.

Nem hallott róla

Szűcs István zuglói pártelnök kérdésünkre azt mondta, nem hallott az etika bizottság szóban forgó határozatáról, de az Indexszel, amely elsőként számolt be az elfogadott tagfelvételi lapok ügyében kezdődött ügyészségi vizsgálatról, egyébként sem akar szóba állni.