Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Csak bírósági úton lehet belépni az MSZP-be?

2006.11.14. 13:02
Hiába erősködött vagy negyven ember végigjárva az MSZP összes szóba jöhető fórumát, tavasz óta nem sikerült tagságit szerezniük a párt zuglói szervezetében. Budapest egyetlen kormányoldal javára forduló kerületében tavasz óta tagfelvételi moratórium van érvényben, a belépések nehogy megzavarják az évekkel ezelőtt kialakult belső hatalmi egyensúlyt.

A főváros XIV. kerületében több mint fél éven át blokkolta a tagfelvételeket a helyi MSZP-vezetés. Szücs István vezényletével még márciusban rendelték el a létszámstopot, mert az egykori Vas megyei pártelnök, Tóth Csaba egyszercsak harmincöt új embert hozott be az évek óta alig száz aktív taggal stagnáló szervezetbe. És még továbbiakat is hozott volna - jól menő üzletembereket, kvalifikált vállalkozókat -, ha a régi vezetés az önkormányzati választásokra való nyugodt felkészülés érdekében hirtelen nem függeszti fel a tagregisztrációkat.

Nem lenne visszautasítható

Az Index információi szerint az elmúlt hét hónapban legalább negyven felvételi kérelem gyűlt össze, de a jelentkezők hiába próbálkoztak a tagsági igazolvány megszerzésével. Luca Gábor, a beléptetésre várók egyike elmondta, hogy a visszautasítás után az MSZP összes fellebbviteli fórumát végigjárta, míg végül a párt Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága (OEEB) szeptember 26-án egy általános érvényű állásfoglalásban alapszabály-ellenesnek minősítette a Zuglóban történteket. A testület szerint, ha a jelentkező a belépési nyilatkozatába foglaltak alapján megfelel az alapszabályi feltételeknek, akkor nem utasítható vissza.

Tanácsolták a bíróságot

Luca Gábor szerint október végén az OEEB állásfoglalásával felvértezve ismét megpróbálkoztak a belépés elintézésével, de Szücs ismét elküldte őket. A belépni szándékozó csoportot képviselő férfi szerint a helyi pártelnök nem foglalkozott az országos pártszerv által meghozott döntéssel, és nem volt hajlandó átvenni a belépési nyilatkozatokat sem. Luca elmondta, hogy az újabb sikertelen forduló után a Köztársaság téri pártközpontban érdeklődtek, mi lehet ebben a helyzetben a megfelelő lépés. Ott azt a tanácsot kapták, hogy bíróságon támadják meg a XIV. kerületi moratóriumot.

Váratlanul megszünt

Az Index érdeklődésére a jobboldaliból ismét MSZP-SZDSZ koalíciós vezetésűre váltó kerület alpolgármesteri címét elnyerő Szücs István elismerte, hogy tudomása volt az OEEB állásfoglalásáról. A helyi pártelnök szerint viszont október 31-gyel a moratórium már meg is szűnt, miután erről döntött a taggyűlés. Szűcs megismételte korábbi álláspontját, hogy a tagfelvételi stop csak az önkormányzati választás idejére szólt, állítása szerint azt akarta megakadályozni, hogy kerületéből is "Vas megye legyen". (Tóth Csaba elnöksége alatt a kőszegi alapszervezet létszáma duzzadt meg hirtelen. Vasban hosszas csatározások robbantak ki, majd végül Kiss Péter vette át a megbuktatott Tóth helyett a megyei párt elnöki posztját.) Azt hogy október 30-án miért nem vette át a jelentkezési lapokat, azzal indokolta, hogy akkor viszont még nem lehetett tudni, milyen álláspont győz a taggyűlésen. A saját bevallása szerint hivatásos BM-es tiszti múlttal rendelkező Szücs azt is állította, hogy a regisztrációs tilalom megszűnéséről értesítettek minden érintettet is, ám két hete senki sem érdeklődött a megnyílt lehetőségek iránt.

Szücs kijelentéséről újra megkérdeztük Luca Gábort, aki azt mondta, nem kaptak értesítést a döntésről, sőt információik szerint valójában jövő februárig nem is akarnak változtatni a jelenlegi helyzeten, mert így a párt belső választásába sem tudnak majd beleszólni szavazataikkal.

Mérlegen a belépői csoportok

Negyven új tag teljesen megbolygatná a zuglói MSZP eddigi felállását. A kerületben hagyományosan erős támogatottsággal rendelkező párt meglepően sok tagszervezettel, de szinte elenyésző tagsággal működik a kerületben, a fővárosi szervezetre pedig szinte képtelen befolyást gyakorolni. Az önkormányzati választásra a párt képtelen volt megfelelő polgármester-jelöltet állítani, így végül MSZP-s támogatással a szabad demokrata Weinek Leonárd szerezte vissza a fideszes támogatású Rátonyi Gábortól a posztot. A kerület 11 bizottságából 6-ot az MSZP, 3-at az SZDSZ és kettőt a Fidesz vezet. Informátoraink szerint azonban a szocialisták belső harca már nem az önkormányzati posztokért, hanem - többek között - azért, hogy ki örökölje, Csiha Judit és Baráth Etele országgyűlési képviselői helyét a kerületben.