Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Az MSZP pártalapítványa is belecsúszott a Zuschlag-ügybe

2007.09.04. 13:19
Baja Ferencet is beidézték a kecskeméti ügyészek, miután kiderült, hogy a Zuschlag-ügyben lebukott pártközeli ifjúsági szervezetek a Táncsics Alapítványtól is nyertek pénzt. Az ISM egykori helyettes államtitkára szerint a miniszter szobájában informális politikai egyeztetéseken döntöttek arról, hogy melyik szervezeteket kell támogatásban részesíteni.

Az Index információi szerint a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az ifjúsági alapítványok pénzügyi támogatása ügyében folyó nyomozás miatt beidézte, és a napokban meghallgatta a MeH államtitkárát, Baja Ferencet. Az ügyészek még a nyár elején gyanúsították meg Zushlag János, volt szocialista országgyűlési képviselőt, és hat társát azzal, hogy szabálytalanul, csalással használták fel az ifjúsági szervezetek állami támogatását.

Sértett Táncsics

Baja Ferenc elmondta, hogy az ügyészség az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány (TA) kuratóriumi elnöki minőségében kért tőle tanúvallomást. A TA ugyanis három projektben támogatást nyújtott olyan szervezeteknek, amelyek az állami pályázati pénzekkel kapcsolatos nyomozás során gyanússá váltak. A FIB, az Y-Generáció és a Szövetség a Modern Magyarországért összesen mintegy 3,5 millió forintot kapott a TA pályázatain. Baja állítása szerint ezekben az ügyekben a szocialisták pártalapítványa a sértett fél, az ügyészség korrekt módon járt el, amikor őt is meghallgatta.

Rangos névsor

Hétfőn írtunk arról, hogy az állami pénzek ügyében folyó nyomozás miatt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárának, Újhelyi Istvánnak is Kecskemétre kellett utaznia, és várhatóan sorra került Mesterházy Attila, az ISM egykori politikai államtitkára is. (Ők ketten a több százmilliós állami forrás föltött rendelkező Táncsics Alapítvány kuratóriumának is tagjai.) Úgy tudjuk korábban már járt a Bács megyei ügyészeknél többek között Tüttő Katalin, a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi és közbeszerzési bizottságának MSZP-s elnöke is, és jegyzőkönyvet vettek fel Arató Gergely oktatási államtitkár Zuglóban politizáló feleségével is.

Dolgozó szobai döntés

Információink szerint a nyomozók még Zuschlag meggyanúsítása előtt főként Ocsovai Tamás, a sporttárca egykori helyettes államtitkára tanúvallomásából meríthettek számos részinformációt. Ocsovai, aki a 2002-es kormányváltástól 2004 decemberéig töltötte be az ifjúsági ügyekért felelős posztot, alaposan feltárta a kecskeméti ügyészek előtt, hogy milyen rendszerben működött az ifjúsági szervezetek pályázatainak elbírálása és hogy a támogatás megszerzéséért politikai oldalaktól függetlenül erős lobbizás folyt. A helyettes államtitkár azt állította, hogy az egyedi pályázatok sorsáról egy kisebb csoport (Meterházy, Újhelyi, Arató, Zuschlag) döntött, amely rendszerint a miniszternél gyűlt össze. (2003-2004-ben Gyurcsány Ferenc volt az ifjúsági tárca vezetője.) Ocsovai az ügyészek előtt azzal érvelt, hogy ezek a informális döntéseket magára nézve is kötelezőnek tekintette, ezért terjesztette fel az ott zöld utat kapott szervezeteket ő is támogatásra.