Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ideje oltatni az influenza ellen

2004.01.20. 18:48
Februárban várható az influenzajárvány, Budapestről 3 900 esetet jeleztek, ez fele a járványos mértéknek. A védőoltást most kell beadatni, a megbetegedés után nem sokat ér.
Jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon, a nemzetközi adatok alapján februárra várható a megbetegedések számának megugrása - mondta el az MTI-nek a fővárosi ÁNTSZ járványügyi osztályának vezetője kedden.

A WHO felmérése szerint Nyugat-Európán már végigsöpört az influenza, a hazai jelentések azonban nem jelzik, hogy hazánkat is elérte volna már a járvány - tette hozzá Jakab Dezső.

Kétszer ennyi kellene

Budapestről egyelőre 3 900 esetben jeleztek új megbetegedést, aminek kétszerese jelentene járványos mértéket. A fővárosban egyébként minden, a megyékben minden ötödik orvosra vonatkozik bejelentési kötelezettség - közölte Jakab.

Szövődmények az esetek 1-2 százalékánál alakulnak ki, ezek főként a tüdőgyulladás, a felső légúti hurut, az arc-, orr-melléküreg- és középfül-gyulladás - fejtette ki az ÁNTSZ munkatársa.

Asztmásoknak ajánlott a védőoltás

Ingyenes védőoltásban a fokozottan veszélyeztetettek, például idősek, krónikus betegek részesülhetnek, de 400-700 forintért bárki felirathatja magának háziorvosánál.

A védőoltás főként olyan esetekben ajánlott, ahol számítani lehet más betegségek, például asztma kiújulására - tette hozzá.

Most van az ideje a védőoltásnak

Borgida Judit gyermekorvos az MTI kérdésére elmondta, az antibiotikumos kezelés az influenzavírus ellen gyakorlatilag hatástalan, csak a szövődmények gyógyításában célravezető.

Mivel a védettség kialakulása 1-2 hetet is igénybe vehet, a járvány közeledtével a védőoltást már nem szorgalmazzák a háziorvosok, ugyanis nem szerencsés egy már esetleg lappangó betegségbe "beleoltani" a vakcinát - fejtette ki a gyermekorvos. Tapasztalatai szerint a beoltottak egy része ugyanúgy megkapja az influenzát.

Iskolabezárás, megbetegedések Somogyban

Múlt hét kedden már be kellett zárni egy általános iskolát Somogy-megyében, egy osztály harmadának influenzás megbetegedése miatt, és több megyei településen, valamint Kaposváron is több gyanús eset fordult elő.

Akkor a tömegesnek mondható influenzaszerű megbetegedést kiváltó kórokozót nem tudták azonosítani, mivel nem értesültek időben a megbetegedésekről

A Somogy megyei iskolabezárásról szólva Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója elmondta, hogy ilyen kicsi közösség esetében nincs értelme járványról - ráadásul országos járványról - beszélni, különös tekintettel arra, hogy lehetőség sem volt a kórokozó azonosítására.